Hyppää sisältöön

Poliisin on esitettävä virkamerkki

Jos kansalainen esimerkiksi tienposkessa vaatii, poliisin on todistettava, että hän todella on poliisi. Tavallisimmin poliisin virkapuku toimii merkkinä, joka kertoo oikeudesta ja velvollisuudesta käyttää julkista valtaa. Poliisin puvun vuokraaminen tai valmistaminen on laitonta, niin on myös sen luvaton käyttö. Varsinaisen virkamerkin näyttää yleensä siviilipukuinen poliisi.

Ylikonstaapeli Timo Tuomela Päijät-Hämeen poliisista torjuu tyystin väitteen, että poliisin virkapuvun voisi lainata pukuvuokraamosta ja ryhtyä huijaamaan.

Tuomelan mukaan poliisin virallinen puku on suojattu ja sitä voi käyttää ainoastaan poliisi. Virkapuvun jäljitelmän käyttökin on laitonta.

- Poliisin tunnistaa virkapuvusta, mutta mikäli kansalainen haluaa, poliisin on näytettävä myös virkamerkkinsä. Jos on tiukka toiminnallinen tilanne, poliisi hoitaa sen ensin kuntoon ja esittelee vasta sitten merkkinsä, kuvailee Tuomela.

Suomalaisen poliisin virkamerkki on luottokortin kokoinen tunniste, jossa on kuva poliisista, hänen nimensä ja arvonsa sekä työpaikkansa.

- Komeaahan se olisi, mutta epäkäytännöllistä, jos olisi metallinen virkamerkki Amerikan malliin. Merkkiä olisi hankala kuljettaa mukana, kuittaa ylikonstaapeli Tuomela.

Aivan kokonaan ei ole poissuljettu, että poliisin pukua käyttää joku muukin kuin poliisi. Poliisipäällikkö voi antaa luvan poliisin virkapuvun käyttöön esimerkiksi teatteriesityksessä tai muussa vastaavassa tilaisuudessa.

.
.