Pikahäissä piipahdetaan papin puheilla

Jos naimisiin tekee mieli, maistraatti ei houkuta ja pelkkä ajatus kirkkohäiden järjestelyistä jomottaa päätä, ei hätää. Lokakuun alussa Tampereella voi vaihtaa siviilisäätyä romanttisesti ja vähällä vaivalla Finlaysonin kirkossa.

häät (perhejuhlat)
morsiuspari haapukuliike krinoliini jyvaskyla
YLE Keski-Suomi / Nina Moisio

Tampereella ensimmäistä kertaa järjestettävä Hääyö-tapahtuma sai mallinsa pääkaupunkiseudulta.

Tarkoituksena on vihkiä pariskuntia iltakahdeksasta aamukahteen 20 minuutin välein.

- Liukuhihnasta en puhuisi missään tapauksessa, vaikka pareja onkin paljon ja määräaikataulussa mennään. Jokainen pari kohdataan oikeasti ja luodaan heille kiireetön, mukava syysyön tunnelma, sanoo pastori Merja Halivaara.

- Normaaleista kirkkohäistä nämä kyllä eroavat alusta asti. Yleensä pari tavataan ennen vihkipäivää, jolloin käydään harjoitukset läpi. Nyt tapaaminen on noin tunnin ennen omaa vuoroa. Siinä ehditään sitten puhua muun muassa seremonian kulusta.

Varauslista näytti maanantaina jo ulottuvan pikkutunneille asti, joten kysyntää vaivattomille kirkkohäille riittää Pirkanmaallakin.

- Tasaisin väliajoin meiltä on tiedusteltu, voisiko tällaista järjestää. Nyt näyttää siltä, että vastaava tapahtuma on luvassa ensi vuonnakin, Merja Halivaara sanoo.

Sopu antaa sijaa alttarilla

Eniten nieleskeltävää perinteisten häiden kannattajilla lienee siinä, että alttarilla voi Hääyön aikana olla useampi kuin yksi pari kerrallaan.

- Meitä pappeja on alttarilla ihan yhtä monta kuin parejakin, ei siis lausuta kuorossa "tahdon", Merja Halivaara nauraa.

- Jokainen pappi kohtaa oman parinsa. Joku ydinpuhe voi olla yhteinen, mutta muuten jokaista paria lähestytään kyllä erikseen.

Tiivistä tunnelmaa on luvassa muuallakin pienessä kirkossa ja sen liepeillä, koska jokainen vihkipari saa tuoda mukanaan 20 vierasta.

- Odotustilana toimii kirkkopuisto, jonne on pyritty luomaan tunnelmaa muun muassa musiikilla ja lyhdyillä. Toivottavasti saadaan kuulasta syysilmaa.

Musiikkipuoli joustaa

Kirkkohäissä toivotaan nykyään paljon muun muassa elokuvamusiikkia, mutta Hääyö-tapahtumassa kanttoriparan otsalle saattaa kohota muutama hikikarpalo ilman Tähtien Sodan teeman opetteluakin.

Häämarssia ei siis saa itse valita, mutta yksi virsi voidaan parin toiveiden mukaan soittaa, pastori Merja Halivaara kertoo.

- Tämä on ollut etukäteen hankala asia pohdittavaksi, kun väkimäärästä ei ole ollut tietoa. Jos alttarilla on vaikka neljä paria yhtä aikaa, on hieman hankala soittaa kaikille omat häämarssit ja virret. Eiköhän tästä pienellä retkihengellä selvitä.

Lähteet: YLE Tampere