1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kulku- ja katukauppa

Ulkomaalaiset kaupustelijat tulevat pihoihin

Ulkomaalaiset kaupustelijaryhmät aiheuttavat hämmennystä ja ihmetystä maaseudulla Ylä-ja Koillis-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Ryhmien toiminta herättää epäilyksiä, mutta yhtään rikosilmoitusta niiden toiminnasta ei ole tehty.

Kulku- ja katukauppa
Epämääräisiä kulkijoita on tavattu talojen pihoista.
YLE Savo

Ylä- ja Koillis-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa ulkomaalaiset, lähinnä puolalaisiksi opiskelijoiksi esittäytyvät henkilöt ovat tulleet muun muassa kauppaamaan jotakin, toisinaan on tungettu väkisin taloon sisälle ja jopa palattu pihaan pimeän tullen.

Nilsiäläisen Janne Kokkosen pihassa kävi äskettäin pienoisveistoksia kauppaava henkilö, joka käyttäytyi kohteliaasti, mutta tunki väkisin taloon sisälle. Koira pysäytti hänet kuitenkin ovelle. Mies poistui polkupyörällä.

Samana iltana kello 22 jälkeen pihalta löytyi outo kulkija tutkimassa autotallin aluetta, josta kuitenkin tuli jälleen nopea lähtö isäntäväen saavuttua koirien kanssa paikalle. Kokkosen mukaan kulkijalla oli mukanaan radiopuhelin, jolla pidettiin yhteyttä lähistölle parkkeerattuun autoon.

Tämän päivän kerjäläisyyttä

Puolalaisia opiskelijoita tauluineen ja käsitöineen on kiertänyt ovilla jo vuosikymmenten ajan. Nyt liikkeellä on kuitenkin ryhmiä, joissa on jotain erikoista.

Radiopuhelinten avulla yhteyttä pitävät ryhmät liikkuvat pakettiautoilla, jotka jätetään kauemmas ja pihoihin tullaan polkupyörillä. Esimerkiksi varkauksia ei ole kuitenkaan sattunut.

Rikoskomisario Juha Korhonen Pohjois-Savon poliisilaitokselta toteaa, että toimintaa voi verrata kerjäläiskysymykseen.

- Varsinaisesti he eivät syyllisty mihinkään rikokseen siinä toiminnassaan, mutta häiritsevät perinteistä suomalaista kulttuuria. He tulevat ihmisten pihoihin, mutta poistuvat sieltä pyynnöstä ja sitä kautta jonkinasteiseen kotirauhan häiritsemiseen he voivat syyllistyä. Rikosilmoituksia näistä asioista ei ole kirjattu, toteaa Korhonen.

Luuta oven pönkkänä ei paras ratkaisu

Toiminnassa on tiedustelun piirteitä, aivan kuin paikkoja katseltaisiin ennalta jotain tarkoitusta varten. Eräässä tapauksessa hieman syrjässä muusta asutuksesta sijaitsevan talon tuntumasta tavattiin ulkomaalainen perhe, joka oli hajaantunut metsään.

Havainnon tehnyt talonväki ihmetteli, mitä tekemistä kulkijoilla alueella oli. He juttelivat kulkijoiden kanssa, mutta selitystä heiltä ei liikkumiselle saatu. Yhteistä muihin havaintoihin oli yhden kulkijan taskussa ratiseva radiopuhelin.

Tieto epämääräisistä kulkijoista on saanut ihmiset laittamaan ovet tarkemmin lukkoon. Siihen kehottaa myös poliisi, joka kehottaa kertomaan tapauksista heti.

Poliisi myös muistuttaa yleisemminkin omaisuuden suojaamisesta ja siitä, että maailma on muuttunut. Ulko-oven sulkemiseen ei riitä enää sen eteen pönkäksi asetettu luuta.

Lähteet: YLE Savo / Keijo Salokangas