Palsternakka-vaniljakeittoa ja lämminsavulohta

Timo Lepistö rakentaa syyskuussa kolmen ruokalajin kokonaisuuden. Syksy aloitetaan juurevasti palsternakkakeitolla, joka toimii kyllä itsekseenkin.

Kuva: YLE

Tarvikkeet:

500 g palsternakkaa

2 jauhoista perunaa

2 keltasipulia

1 l kanalientä (voi korvata muulla liemellä)

1 prk creme fraichea

1 vaniljatanko

1 sitruunan mehu

voita, suolaa ja valkopippuria

Tee näin:

Kuori juurekset ja paloittele ne. Kuumenna kattila tai pata, lisää hieman rypsiöljyä ja voita. Freesaa noin viisi minuuttia voimakkaasti juureksia, kuitenkin siten etteivät ne saa liikaa väriä. Lisää hieman suolaa, jauhettua valkopippuria, halkaistu vaniljatanko ja kanaliemi. Keitä juurekset kypsäksi. Lisää creme fraiche ja sitruunan mehu, soseuta keitto. Lisää tarvittaessa nestettä. Tarkista maku.

Lisäkkeet:

Palsternakkalastut

Kuori palsternakka ja siivuta vihannesleikkurilla (mandoliini) ohuita viipaleita. Sivele viipaleille ohuesti öljyä ja paahda lastut uunissa rapeiksi.

Lisää valmiiseen keittoon palsternakkalastuja, lämminsavulohen paloja ja ruohosipulia.