Kiina syynää lentäjien taustat

Kiina kertoo tarkastavansa maan kaupallisten lentoyhtiöiden palveluksessa olevien lentäjien pätevyyden. Maan ilmailuviranomaiset aloittivat tutkimukset sen jälkeen kun ilmeni, että ainakin 200 kiinalaislentäjää on väärentänyt ansioluettelonsa muun muassa liioittelemalla lentokokemustaan.

Ulkomaat

Lentäjien lisäksi viranomaiset tarkastavat myös muiden alan toimijoiden kuten kouluttajien, lennonjohtajien ja mekaanikkojen taustoja. Asiasta kerrotaan Kiinan keskushallinnon verkkosivustolla.

Osa ansioluettelon vääristelystä kiinni jääneistä on entisiä sotilaslentäjiä, jotka ovat vaihtaneet siviilipuolelle. Ainakin puolet kiinni jääneistä lentäjistä oli Shenzhen Airlines -yhtiön palkkalistoilla. Yhtiö omistaa Henan Airlinesin, jolle sattui elokuussa Kiinan tuhoisin lento-onnettomuus kuuteen vuoteen.

Yhtiön matkustajakone suistui 24. elokuuta kiitoradalta pienellä lentokentällä Heilongjiangin maakunnassa Koillis-Kiinassa. Kyydissä olleista 42 sai surmansa. Onnettomuustutkijat selvittävät nyt, johtuiko turma lentäjän virheestä.

Kiinan viranomaiset ovat jo aiemmin määränneet ylimääräisiä turvallisuustarkastuksia kiinalaisyhtiöiden koneisiin.

Henanin maakunnan viranomaiset puolestaan ovat kehottaneet turmayhtiötä muuttamaan nimensä, jottei Koillis-Kiinassa sattunut onnettomuus mustaisi maakunnan imagoa.

Lähteet: AFP