1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perheiden työnjako puhututti nettikommentoijia

Tutkijan mukaan Suomi on ainoita maita Euroopassa, joissa äitien työssäkäynti on laskenut viime vuosikymmeninä merkittävästi. Nettikeskustelijat ovat arvioineet perheiden sisäisiä voimasuhteita ja todenneet kotihoidon olevan useimmiten paras hoitomuoto lapselle. Kommentoijat toivovat, että perheissä ei taisteltaisi kotirooleista.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Nimimerkki Onnellinen näkee valoa asiassa.

"Tämähän tarkoittaa siis, että kehitys on mennyt parempaan suuntaan. Vihdoin myös suomalaisilla naisilla tuntuu olevan sama valinnanvapaus kuin muilla eurooppalaisilla. Voi halutessaan jäädä kotiin, eikä tarvitse mennä heti äitiysloman päätyttyä töihin."

Nimimerkki Muumimamma ruotii tutkimusta.

"Hah, kuinka tarkoitushakuista tutkimusta! Tottakai Suomessa pienten lasten äitien työssäkäynti on vähentynyt, koska se oli pari vuosikymmentä niin korkealla, ettei se siitä ole realistisesti voinut enää juuri lisääntyä."

Nimimerkki eva arvostaa äitiä lastenhoitajana.

"Ihanaa, että suomalaiset naiset ovat oivaltaneet, että elämä tulee parhaiten käytettyä, kun on kotona ainakin siihen saakka, kunnes lapsi on kolmevuotias. Se on lapsen kannalta paras ratkaisu ja niin myös äidin."

Nimimerkki Kotiäiti sydämellä ei usko perheiden kinastelevan rooleista.

"Naispäättäjät puhuvat politiikkaa meitä äitejä vastaan. Se on pöyristyttävää. Ei perheessä ole vastakkain asettelua mies-nainen. On meidän perhe, jossa on lasten suuri etu että minä äitinä imetän ja hoivaan niin pitkään kuin on mahdollista."

Nimimerkki Yksflikka ei sälyttäisi kustannuksia naisten työnantajien niskoille.

"En pidä äitien kotiin jäämistä ongelmana, hyvähän se on lapsen kotona kasvaa, vanhemman valvonnassa. Sensijaan pidän ongelmana sitä, että vanhempainvapaiden kustannukset lankeavat lähes yksinomaan naisten työnantajien niskoille."

Nimimerkki Ossi kertoo perheensä työnjaosta.

"Parasta vaimossa on se että hän antanut minun olla mies, viihtyä rankhamettässä, rakennuksella ja antanut olla perheen pää. Vaimo on autellut minua silloin kun on kerennyt. Nyt meille on tulossa ensimmäinen lapsi ja vaimo saa puolestaan nauttia siitä että on nainen ja äiti, olla kotona lapsen kanssa, päättää siihen liittyvistä asioista ja minä puolestani autan häntä parhaani mukaan ja sen minkä kerkeen."