Kiinan ensimmäinen erityistalousalue täytti 30

Kiinan ensimmäisen erityistalousalueen Shenzhenin perustamisesta on kulunut 30 vuotta. Juhlallisuuksiin osallistunut presidentti Hu Jintao ylistää eteläkiinalaisen kaupungin merkitystä koko maailman teollistumiselle.

talous

Kiinan keskushallinto tukee vastakin yhdeksän miljoonan asukkaan erityistalousaluetta sen tienraivaajan roolissa, vakuutti presidentti Hu Jintao Shenzhenissä.

Shenzhen, joka ammoin oli uinuva kalastajakylä Hongkongin vieressä, on Kiinan erityistalousalueista merkittävin. Sitä pidetään jättivaltion talouskasvun kehtona. Minimipalkka alueella on 1 100 yuania (125 euroa) kuukaudessa, kun se esimerkiksi köyhässä Henanin maakunnassa jää noin puoleen tästä.

Shenzhen avattiin ulkomaisille investoijille elokuussa 1980 Deng Xiaopingin käskystä. Sen jälkeen ulkomaalaisille yrityksille suopeita erityistalousalueita on tullut useita.

Shenzhen mainitaan usein myös, kun puhutaan Kiinan dynaamisen talouskasvun aiheuttamista sosiaalisista ongelmista. Näitä ovat muun muassa kurjat työolot, työntekijöiden itsemurhat sekä prostituutio.

Lähteet: AFP