1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Plejadit ja planeettojen kohtaaminen syyskuun tähtihetkiä

Siinä missä elokuussa perseidien meteoriparvi lumosi tähtitaivaan tarkkailijaa, syyskuussa paljaalla silmällä voi nähdä plejadien eli seulasten tähtijoukon. Kiikarit sen sijaan pitää ottaa avuksi, jos mielii nähdä Uranuksen ja Jupiterin kohtaamisen 20. syyskuuta.

Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen on harrastanut tähtitieteilyä jo toistakymmentä vuotta. Kaukoputkilla katselussa kiehtoo maailmankaukkeuden ymmärtäminen. Kuva: YLE / Tapani Ripatti

Syksyn hämärät ja pimeät ovat tähtitaivaan tarkkailijan kulta-aikaa.

Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen patistaakin tarkkailemaan ilmakehän ilmiöitä ja planeettojen liikkeitä.

- Uranus ei näy paljain silmin, koska Jupiter on sitä 4000 kertaa kirkkaampi. Syyskuun antoisimpia tähtihetkiä on näiden planeettojen kohtaaminen 20. syyskuuta, opastaa Kämäräinen.

Syyskuun alku on tähtivalokuvaajan ihanne aikaa, kun on uusi kuu, eikä kuu häiritse tähtien näkymistä.

Syyskuun lopulla puolestaan kuu on lähellä plejadien eli seulasten tähtikuviota. Plejadit on nähtävissä idässä ennen puolta yötä 28.syyskuuta jopa paljaalla silmällä. Plejadeja pitää kasassa keskinäinen painovoima satojen valovuosien päässä maasta.

Kämäräinen patistaa etsimään myös Merkuriusta itäiseltä aamutaivaalta kuun puolen välin jälkeen kiikareilla.

Tarkkailijan toivesää on pilvetön keli ja kuuton taivas

Marko Kämäräinen puhuu myös seeing- ilmiöstä.

- Jos tähti katsoessa tuikkii paljon, on ikävä seeing. Pistemäinen tähden valo kertoo puolestaan hyvästä seeingistä. Seeing-arvo kuvaa ilmakehän rauhallisuutta. Arvoon vaikuttavat muun muassa ilmakehän kosteus, lämpö ja paine. Hyvällä seeingillä tähtitaivaan kappaleet näkyvät hyvin, kuvailee Kämäräinen.

Marko Kämäräisen unelma olisi se, että isoissa kaupungeissa sammutettaisiin valot kokonaan ja päästäisiin tutkimaan tähtitaivasta ilman maasta ylöspäin heijastuvaa valosaastetta.

- Luonnonpimeää toki vielä löytyy, mutta sitä pitää lähteä etsimään asutuskeskuksia kauempaa, harmittelee Kämäräinen.