1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen ei osaa hankkia ruokaa luonnosta

Suomalaiset eivät joko osaa tai eivät halua hankkia ruoan raaka-aineita suoraan luonnosta. Ulkomaalaiset ovat sen sijaan haltioissaan antimien ja raaka-aineiden edessä. Näin sanoo Marja Innanen, joka maa- ja metsätalousministeriössä vetää suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelmaa.

Eero ja Eerik Mustonen Unarin Kotaporosta näyttivät Levillä, kuinka poro pääsee taljastaan. Kokit ja mediaväki kiitteli miesten ammattitaitoa. Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Kittilässä Levillä on viikon vaihteen aikana liikkunut ammattilaisten ryhmä, jollaista vain harvoin nähdään Lapissa. Kuusitoista maailman parhaimpien joukkoon rankattua kokkia ovat itse hankkineet raaka-aineen; kalastaneet, metsästäneet, poimineet marjoja ja sieniä, keränneet kasvien juuria ja vaikka mitä. Eräretkillä on jopa paistettu jäkälää!

Marja Innasen mukaan tämä kansainvälinen Cook it raw -tapahtuma tukee Suomen hallituksen tavoitteita. Hallitus on asettanut erityisen ohjelman kotimaisen ruoan ja ruokakulttuurin edistämiseksi; ruoan ja ruoan tekijöiden arvostuksen kohottamiseksi.

-Kun katsoo tätä porukkaa, niin ymmärtää, miksi ministeriö on mukana tässä hankkeessa, Marja Innanen sanoi Kittilässä Levillä.

Innanen ja ministeriöstä muitakin oli paikanpäällä todistamassa, kuinka suurella innolla maailman huippukokit ja keittiömestarit sekä kansainvälinen ruoka-alan lehdistö perehtyivät Lapin luonnon tarjoamiin raaka-aineisiin ja antimiin.

Kokkien vierailu suuri mediatapahtuma

Kokkien vierailu Lappiin on suuri kansainvälinen mediatapahtuma. Mukana on toimittajia arvostetuista ruoka-alan lehdistä ja kuvataloista. Kaukaisimmat vieraat tulivat Brasiliasta, Japanista ja Amerikasta.

Maanantaina nuo maailman keittiöhuiput ja mediaväki näkivät Levin Lapin kylässä muun muassa poron teurastamisen vanhaa menetelmää käyttäen.

-Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin noin ison eläimen teurastamisen silmieni edessä, sanoi lontoolainen toimittaja Lydia Itoi. Hän kiitteli Unarista olevan Kotaporon väkeä ammattitaitoisesta poron käsittelystä.

Tapahtuman paikallisina järjestäjinä ovat Hullu Poro -ketju, Levin tunturihotellit ja Lapland hotels. Hanketta tukevat myös muun muassa maa- ja metsätalousministeriö, Finnair, VR ja kansainvälinen ruoka-alan akatemia.