1. yle.fi
  2. Uutiset

Siideritehtailija luottaa luomuun

Suomen pienimmässä siideritehtaassa on kiire. Viidessä tankissa käy omenamehu. Ihan pian siideri on valmista pullotettavaksi.

siideri
Jenni Silvennoinen valvoo siiderin valmistumista
Jenni Silvennoinen valvoo siiderin valmistumistaYLE Devy Nagalingam

Jenni Silvennoisen omistama Ciderhouse tuottaa vuodessa yli 15 000 litraa omenasiideriä. Silvennoinen työskentelee siideritehtaassaan yksin ja tekee käytännössä kaiken itse. Vielä viime vuonna hän pullottikin siiderit itse.

Jenni Silvennoinen osti kolmisen vuotta sitten isältään olutpanimoyrityksen. Ala ei ollut entuudestaan tuttu, ja siksi Silvennoinen kävikin ensin olutpanimokurssin.

– Siiderin valmistamisen lisäksi minun on osattava huoltaa käymistankit. Italialaisissa isoissa siideritankeissa riittää muttereita ja ruuveja, eikä lisäosia niin vaan löydykään, nauraa Silvennoinen.

Viime vuonna Silvennoinen päätti keskittyä omassa tehtaassaan pelkästään siiderivalmistukseen ja lopetti työlään oluenpanon, myös firman nimi vaihtui Ciderhousiksi. Markkinoinnissa hän kokeili jotain uutta ja laittoi kasvonsa ja nimensä pullon kylkeen.

– Sillä haluan kertoa, että seison tuotteeni takana ja se on minun kätösistäni lähtöisin.

Työ kantaa hedelmää

Pikkuhiljaa Silvennoinen sai myytyä siideriään ympäri maakuntaa ja tilausmäärätkin kasvoivat.

– Siinä vaiheessa päätin lopettaa itse siiderin pullottamisen ja antaa tehtävän muiden hoidettavaksi. Oma käsi ei enää yksinkertaisesti riittänyt siihen hommaan, sanoo Silvennoinen nauraen.

- Kyllähän minuakin on aina välillä testattu, että osaakohan tuo tyttö näitä hommia lainkaan, näin miehisellä alalla. Minulta kun puuttuvat ne kierreviikset ja iso kaljamaha, nauraa Silvennoinen.

- Mutta huumorilla pärjää ja kovalla työllä, sillä sitähän se pienyrittäjän arki on.

Siideritehtailijan on osattava kemia ja matikka

Silvennoisella on oma pieni laboratorio, jossa hän testaa siiderin vahvuuden ja laadun. Kemian on siis oltava hallussa. Kokeilujen kautta syntyi myös omenaviiniä, kertoo Jenni Silvennoinen.

– Mutta se on vielä työn alla, samoin kuin inkiväärilimppari.

Ciderhousessa on meneillään vuoden kiireisin aika, kun tuoreomenasato pitää saada tehtyä siideriksi. Kartanorakennuksen perällä on viisi isoa tankkia, joissa tuoreomenamehu käy hiljalleen.

– Parasta siideriä saa tuoreesta omenasta, kertoo Jenni.

Hänen mielestään kaupassa kannattaakin aina vilkasta pullon kylkeen, mistä siideri on tehty ja kuinka paljon siinä on kemiallisia yhdisteitä.

Silvennoisen vuosituotanto syntyisi suuremmalta kilpailijalta puolessa tunnissa. Pienyrittäjänä Silvennoinen on onnistunut kääntämään pienuutensa edukseen.

- Luomu on päivän sana, vielä muutama vuosi sitten tilanne oli toisenlainen. Nyt ihmiset ovat kiinnostuneita ekologisuudesta ja valmiita myös maksamaan siitä, toteaa Silvennoinen.

Lähteet: YLE Turku / Devy Nagalingam

Lue seuraavaksi