Ruotsin kieli ratkaisi Keski-Pohjanmaan suuntakiistan

Keskusta on joutunut taipumaan väännössä Keski-Pohjanmaan yhteystyösuunnasta aluehallinnossa. Keskustan ministeriryhmä totesi tiistaina, että perustuslaki estää Keski-Pohjanmaan siirtämisen Pohjois-Pohjanmaan aluehallinnon yhteyteen.

Kotimaa
Kuvassa grafiikka Keski-Pohjanmaan liiton hallituksen äänestyksestä 7 - 4.
Kalle Niskala / YLE

Keskustaministerit totesivat, että aluehallinnon muuttamiseen ei jää poliittista harkintavaraa hallitukselle. Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) mukaan oikeuskanslerin tulkinta siitä, että ruotsinkieliset palvelut saa paremmin Vaasasta ja Seinäjoelta kuin Oulusta ratkaisee asian.

- Ministerit eivät voi tehdä oikeuskanslerin kannan vastaisia päätöksiä.

Kiviniemi: pohjoinen suunta silti paras

Kiviniemi on kuitenkin yhä sitä mieltä, että suuntautuminen pohjoiseen olisi Keski-Pohjanmaalle paras ratkaisu. Hän korostaa myös keskustan ministeriryhmän olleen koko ajan samaa mieltä.

Keskustan kannan perusteena on Kiviniemen mukaan ollut koko ajan maakunnan tahto.

-Myöskin keskipohjalaiset ovat ilmoittaneet, että kun Keski-Pohjanmaan ja Kokkolan elyä vahvistetaan ja tehdään muutamia muita ratkaisuja niin silloin he voisivat tähän ratkaisuun tyytyä. Ja itse olen halunnut nimenomaan sellaista ratkaisua, että Keski-Pohjanmaan ääntä kuullaan.

Käytännössä lopullinen ratkaisu tehdään myöhemmin syksyllä. Asiaa käsitellään yksityiskohtaisemmin hallituksen ministerityöryhmässä parin viikon kuluttua.

Ruotsin kielen asema puntariin?

Kiviniemi uskoo, että Keski-Pohjanmaa-jupakka polkaisee liikkeelle keskustelun ruotsin kielen asemasta.

- Tässä tulkinnassahan lähdetään siitä, että ruotsin kielen parempi osaaminen menee näissä perusoikeuksissa ikäänkuin monen muun asian edelle Uskon, että varmasti keskustelu käynnistyy.

Samaa mieltä on myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk), jonka ulostulo asiassa nostatti suuntautumiskeskustelun jälleen tänään.

Pekkarinen sanoo, että jos kyseessä olisi ollut politiikka, hän olisi vääntänyt kättä tosi pitkään muiden hallituspuolueiden kanssa.

- Kun juridiikka astui totaalisesti kuvaan mukaan, niin sen yli ole minkäänlaista mahdollisuutta kävellä.

- Olen siitä erittäin pahoillani, minusta on erittäin vastenmielistä todeta, että kielikysymys nousee näin dominoivaksi kaikkien muiden perusoikeuksien yläpuolelle, sanoo ministeri Mauri Pekkarinen.

Kielikysymysten edessä joutui taipumaan myös aluehallintovirastoista vastaava hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk).

Hallitus päätti Keski-Pohjanmaan suuntautumisesta etelään viime vuoden lopulla. Keskusta kuitenkin halusi selvittää perusteellisesti mahdollisuudet liittää alue Pohjois-Pohjanmaan aluehallinnon yhteyteen ensi vuoden alusta lähtien.

Lähteet: YLE / Marjatta Rautio