Rocklegenda Bob Dylanin taidenäyttely avattin Tanskassa

Tanskan valtion taidemuseossa on avattu sunnuntaina rocklaulaja Bob Dylanin taidenäyttely. Maalausta jo vuosikymmeniä harrastaneen yhdysvaltalaisen muusikon sarja maalauksia, The Brazil Series, on valmistunut tänä vuonna.

kulttuuri
Mies katselee tauluja.
Vierailija katselee Bob Dylanin maalaamia tauluja Tanskan valtiollisessa taidemuseossa 2. syyskuuta. Dylanin Brasilia-sarjaan kuuluvien taulujen nimet ovat Favela Villa Broncos ( vas.) ja Favela Villa Candido.Keld Navntoft / EPA

Kööpenhamissa sijaitsevassa museossa on esillä brasilialaisen sarjan 50 maalausta. Museon esittelyssä kerrotaan, että Dylanin maalauksista on turha etsiä apua Dylanin musiikin tulkintaan, sillä niiden pontimena on ollut taiteilijan halu ilmamaista itsenään visuaalisesti.

-Jos olisin pystynyt ilmaisemaan saman laulussa, olisin tehnyt sen.

Brasilialaiset kuvat-sarja kertoo väläyksiä brasilialaisesta elämästä maaseudulla ja kaupungeissa, joihin Dylan tutustui käydessään maassa: viinin kasvatusta, mustalaisia, poliitikkoja, uhkapelureita ja ganstereita. Töitä luonnehditaan ikään kuin arkeologisiksi muistijäljiksi vailla romantiikkaa, ennakkokäsityksiä tai sosiaalisia arvolatauksia.

Työt ovat pääasiassa suurikokoisia akryylitöitä, jotka on maalattu perinteisesti kankaalle, mutta joukossa on myös kahdeksan piirustusta. Monet työt ovat saaneet alkunsa pienestä paperinpalalle tai pikku kangaspalalle piirretystä luonnoksesta, jotka on myöhemmin maalattu kankaalle. Dylanin teokset ovat figuratiivisia ja niitä on verrattu amerikkalaisten taiteilijoiden George Bellowsin tai Thomas Hart Bentonin töihin.

Sysäyksen näyttelylle antoi Tanskan valtionmuseon yhteydenotto laulajaan pari vuotta sitten.

Juutalaissiirtolaisten jälkeläinen, 69-vuotias Bob Dylan, ( oikealta nimeltään Robert Allen Zimmerman ) on tullut paremmin tunnetuksi 1960-luvun yhteiskunnallisesta protestiliikkeestä. Dylan on ensimmäinen rock-muusikko, joka on saanut Pulitzer-palkinnon vaikutuksestaan pop-musiikkiin ja amerikkalaiseen kulttuuriin.

Lähteet: YLE Uutiset