1. yle.fi
  2. Uutiset

Barroso: Talouden toipuminen vauhdittumassa

Euroopan unionin talouden toipuminen on vauhdittumassa, arvioi komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso. Barroso esitti Strasbourgissa EU-parlamentille vuosikatsauksensa unionin tilasta. Hän sanoi tämän vuoden talouskasvun yltävän aiempia arvioita suuremmaksi.

Ulkomaat
Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso
Christophe Karaba / EPA

Tuoreimpien virallisten ennusteiden mukaan unionin talous kasvaa vuonna 2010 yhden prosentin ja euroalueen talous 0,9 prosenttia. Uusimmat luvut julkistetaan myöhemmin tässä kuussa.

Barroso patisti jäsenmaita nopeuttamaan tekeillä olevia rakenteellisia uudistuksia. Hänen mukaansa hallitukset ovat nyt halukkaita hyväksymään aiempaa vahvempaa finanssi- ja budjettivalvontaa.

Barroso vaati myös unionin jäsenmailta solidaarisuutta.

- Euroopan täytyy osoittaa olevansa enemmän kuin 27 erilaista kansallista ratkaisua. Joko pysymme pinnalla yhdessä tai uppoamme yksin, Barroso sanoi.

EU:lla viisi haastetta

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kiteytti unionilla olevan seuraavan vuoden aikana viisi suurta haastetta.

Ensimmäinen haaste on Barroson mukaan se, kuinka unioni hoitaa talouskriisiä ja koordinoi jäsenmaiden talouspolitiikkaa. Toinen EU:n suurista haasteita on uusien työpaikkojen luominen. Puheenjohtaja muistutti, että EU-maissa työttömyys on edelleen liian korkealla.

EU:n kolmas haaste on pakolaispolitiikka ja maahanmuutto. Barroson mukaan on unionin on oltava vapaa, oikeudenmukainen ja turvallinen alue. Tulevan vuoden haasteita ovat myös unionin seuraavien budjettineuvottelujen käynnistäminen ja EU:n painoarvon kasvattaminen maailmanpolitiikassa.

EU:n komission puheenjohtaja piti nyt ensimmäistä kertaa unionin taloudellista tilaa luotaavan vuosikatsauksen Euroopan parlamentille. Mallia on otettu Yhdysvalloista.

Lähteet: Reuters, afp

Lue seuraavaksi