Ulkokrunnissa kasvaa hanhien puutarha

Perämerellä kesäisin pesivät ja elävät tuhannet merihanhet muokkaavat maisemaa paikoitellen voimakkaasti. Viisikymmenluvulta saakka vahvistuneen merihanhikannan jälki näkyy erinomaisen hyvin Ulkokrunnin saariryhmän Isonkivenletossa Iin edustalla.

hanhet
Isonkivenleton hanhien hoitamassa puutarhassa kasvaa esimerkiksi terttualpia ja rantakukkaa.
Isonkivenleton hanhien hoitamassa puutarhassa kasvaa esimerkiksi terttualpia ja rantakukkaa.Timo Sipola / Yle

Krunnien suojelualueen Ulkokrunnissa alueella on kesällä enimmillään 1500 hanhea sulkimassa yhtä aikaa.

Oululainen Elja Herva on kuvannut merihanhia Krunneilla ja seurannut saariryhmän elämää jo neljäkymmentä vuotta. Sinä aikana hanhien määrä on kymmenkertaistunut. Se näkyy myös ennen parhaalla Isonkivenleton lintusaarella.

Isonkivenletto oli 70-luvulla täynnä sulkivien hanhien jättämiä sulkia. Nyt jäljellä on hanhien puutarha.

- Seitsemänkymmentäluvulla kun aloitin täällä, tässä oli iso järviruovikkokasvusto. Se on syöty kokonaan pois. Samoin täältä on luultavasti syöty melkein kaikki heinäkasvit, koska heinäkasveista hanhet tykkäävät, kertoo Herva.

Saarella kasvaa kauniina ryhminä muun muassa rantakukkaa, pitkälehtitädykettä eli rantatädykettä ja terttualpia.

- Tämä on niin kuin puutarhurin hoitama. Hanhien hoitama puutarhasaari. Uskon että tämä on ainutlaatuinen.

Hanhet syövät järviruokojen versoja jo keväästä lähtien. Se on tehokas tapa vähentää ruokoa jota myös ihminen nykyään jäljittelee niittämällä rytikenttiä. Ilmiö näkyy hyvin esimerkiksi Ulkokrunnin Liekolahdessa.

- Hanhet ovat syöneet näitä järviruokoja tehokkaasti. Lehdistä on latvoja purtu pois, toisista melkein joka lehti on katkaistu. Toisin paikoin hanhien laidunnusjälki näyttää siltä kuin varret olisi niitetty korkeaan sänkeen, arvioi Herva.

Lähteet: YLE Oulu