Vanha musiikki valtasi Hämeenlinnan

Pienimuotoinen Musiikkia linnassa -konserttisarja onnistui saamaan kansainvälisestikin tunnetun Oliphantin Hämeenlinnaan. Vanhaa musiikkia eri puolilla kaupunkia esittelevä tapahtuma on pysynyt pinnalla uskollisten ystävien ansiosta.

Kuva: Oliphant

Vanhaan musiikkiin voi hurahtaa myös nykymusiikin ystävä, tietää Musiikkia Linnassa -konserttisarjan taiteellinen johtaja Jarmo Sermilä.

Jo yli 20 vuotta vanha tapahtuma on taiteillut vuosittaisten rahoitusongelmien kanssa.

- Ei tämä vieläkään ole hyvässä mallissa, mutta nyt tilanne on parempi kuin kaksi vuotta sitten, sanoo Sermilä. Tänä vuonna Musiikkia Linnassa sai rahaa myös Hämeen kulttuurirahastolta. Rahalla onnistuttiin saamaan Oliphant kaupunkiin.

Trubaduurit Mats Lillhannus ja Mikka Ikäheimo esiintyvät keskiviikkona Verkatehtaan kehräämöllä. Vanhassa linnassa lauletaan keskiajan naisen lauluja torstaina. Bach on ajankohtainen perjantain konsertissa ja Mater Dolorosa solistina Pia Freund lauantaina Hämeen linnan kuninkaansalissa. Sunnuntaina konsertteja on useampia mm. Sibeliuksen syntymäkodissa.

Säkkipillit ja hevoskellot soivat

Herz, prich! - Sydän murru! on sunnuntain pääkonsertti kello 19 Hämeenlinnan kirkossa. Esiintyjänä on vanhan musiikin "bändi" Oliphant, mikä on samalla yhtyeen 15-vuotisjuhlakonsertti. Oliphant on tunnettu värikkäästä musisoinnistaan, johon kuuluvat mm. nokkahuilut, säkkipillit sekä hevoskellot.

Oliphant on perustettu vuonna 1995. Ohjelmistoon kuuluu paljon keskiajan tunnetuimpia sävelmiä, mutta yksi yhtyeen keskeisimmistä pyrkimyksistä on kuitenkin tuoda julki myös lauluja, jotka ovat jääneet unohduksiin. Ajallisesti Oliphantin ohjelmisto ulottuu 1100-luvun monodiasta aina moniääniseen ars novaan asti.

Musiikkia linnassa on elävä kulttuurijuhla, jossa tunnetut taiteilijat, omaleimaiset vanhat soittimet ja vanha musiikki kohtaavat uusia huipputaitajia, erikoisia soitinyhdistelmiä ja modernia musiikkia.

Maan vanhimpiin vanhan musiikin tapahtumiin lukeutuva Musiikkia linnassa kokoaa konsertteihinsa vuosittain 1 200 - 2 000 kuulijaa.