Hyppää sisältöön

Öljyjätin toiminta uhkaa äärimmäisen uhanalaista valaslajia

Venäläinen öljy- ja kaasujätti Rosneft häiritsee äärimmäisen uhanalaisen harmaavalaan elinoloja etsiessään uusia öljyesiintymiä Tyynellämerellä. Ympäristöjärjestö WWF yrittää saada venäläisyhtiön muuttamaan toimintaansa.

Öljy- ja kaasuesiintymiä etsitään räjäyttämällä akustisia pommeja merellä. Ääniaaltojen kaiku kertoo merenpohjan kerrostumista. Etsintöjä tehdään Venäjään kuuluvan Sahalinin saaren edustalla.

WWF:n mukaan kovat äänet saavat valaiden elämän sekaisin, mikä uhkaa koko kannan olemassaoloa.

Harmaavalaan (Eschrichtius robustus) Aasian rannikolla elävässä populaatiossa on arviolta enää 130 yksilöä. Näistä noin 30 on lisääntymään kykeneviä naaraita. Tyynenmeren Amerikan-puoleisella rannikolla on elinvoimainen populaatio, mutta ne eivät sekoitu keskenään, joten Aasian rannikon populaatio on sukupuuton partaalla.

Sahalinin lähellä on 10 - 15 harmaavalasta, jotka ovat keräneet ravintoa selviytyäkseen pitkästä muuttomatkasta lisääntymisalueelleen. Kun äänikokeet alkoivat, paikalla ollet valastutkijat havaitsivat valaiden lopettaneen syömisen. Tutkijoiden mielestä valaiden tilanne on erittäin vaikea.

Tutkijat ja ympäristönsuojelijat ovat Rosneftin toiminnasta raivoissaan. He huomauttavat, että äänikokeita on tehty kaksi kertaa myös yöaikaan, mikä rikkoo paitsi kansainvälisiä sopimuksia, myös Rosneftin omia ohjeita.

Tuhannet ihmiset ovat lähettäneet Rosneftille vetoomuksen valaiden suojelemiseksi. 12 valtion hallitukset ovat vedonneet Venäjän hallitukseen, jotta se puuttuisi yhtiön toimintaan.

WWF painottaa, että Rosneftille ei koituisi ongelmia, vaikka se lykkäisi tutkimuksiaan siihen saakka, kunnes valaat ovat poistuneet alueelta.

.
.