1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa huolta nuorten vesipiippumuodista

Ruotsissa nuorten yleistyvä vesipiipun polttaminen huolestuttaa terveysviranomaisia. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan joka kolmas peruskoulun yhdeksäsluokkalainen on kokeillut vesipiippua. Maailman terveysjärjestön mukaan yleinen käsitys vesipiipun harmittomuudesta on kuitenkin harhaluulo.

Ulkomaat
Esimerkiksi Egyptissä ja Lähi-idässä suosittu vesipiipun poltto on yleistynyt myös Euroopassa. Kuva Beirutista Libanonista.Nabil Mounzer / EPA

Ruotsalaisen päihdevalistusta ja -tutkimusta tekevän järjestön CAN:n mukaan joka kolmas peruskoulun yhdeksäsluokkalainen ja kuusi kymmenestä lukiolaisesta on polttanut vesipiippua. Nuoria houkuttelevat paitsi tavallisia savukkeita edullisempi hinta, myös helposti lähestyttävät hedelmämaut.

Ruotsin radion haastattelema Göteborgin kaupunginlääkäri Per Haglind sanoo törmäävänsä usein luuloon, ettei vesipiipun polttaminen ole haitallista. Ajatus on, että terveysriski pienenee, kun savu kulkeutuu keuhkoihin veden kautta, Haglind sanoo.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vesipiipun polttaja saa kuitenkin keskimääräisen piipputuokion aikana elimistöönsä savua määrän, joka vastaa sadan tavallisen tupakan polttamista.

Savussa on paitsi riittävästi nikotiinia riippuvuuden syntymiseen, myös muita haitallisia aineita kuten häkää, kromia ja arseenia.

Göteborgissa alkoi tiistaina konferenssi, jossa keskustellaan mm. vesipiipun polttamisen vaikutuksista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi