1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vauvalle ei anneta suolaa, mutta taaperon ruokavalio repsahtaa

Suolainen ruoka ei sovi alle vuodenikäisille vauvoille. Syynä on munuaisten kehittymättömyys. Suomessa vanhemmat pitävät yleensä hyvää huolta vauvojen ruokavaliosta. Tilanne muuttuu, kun lapsi kasvaa.

terveys
Pala bataattia vauvan käsissä
Essi Isohanni

Vauvojen vanhemmille neuvotaan jo varhain, että suola ei kuulu pikkuvauvan ruokaan.

- Syynä on munuaisten kehittymättömyys. Munuaisethan poistavat liian suolan elimistöstä, eivätkä alle vuoden ikäisen vauvan munuaiset ole yksinkertaisesti vielä riittävän kehittyneet tähän tehtävään, kertoo terveydenhoitaja Leena Lahtinen.

- Vähäsuolaista ruokavaliota tulisi noudattaa aina kolmeen ikävuoteen asti. Tällä on havaittu olevan ennaltaehkäisevä vaikutus aikuisiän sydän- ja verisuonisairauksiin.

Terveydenhoitaja muistuttaa samalla, että vähäsuolainen ruokavalio tekee hyvää koko perheelle.

- Pikkuvauvojen vanhemmat ovat yleensä hyvin tarkkoja ja noudattavat ohjeita, mutta jossain vaiheessa palataan näihin vanhoihin ruokailutottumuksiin, vaikka vähäsuolaisesta ruokavaliosta olisi hyötyä koko perheelle.

Terveydenhoitaja Leena Lahtinen kertoo, että suolattoman ruokavalion toivotaan vauvojen mukana vaikuttavan koko perheeseen ja ehkäisevän suomalaisten kansantauteja, sydän- ja verisuonitautia sekä korkeaa verenpainetta. Silti suolatontakin ruokavaliota noudatetaan yleensä vain vuoden ikäiseen saakka, vaikka siitä olisi hyötyä myöhemminkin.

Suolan lisääminen pikkulasten ruokaan on tarpeetonta, sillä lapsi saa tarvitsemansa suolan ravinnosta muutenkin.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi