1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Linnut lomailevat ja tankkaavat ennen muuttoa

Syksyn leuto ja tyyni sää pitää muuttolinnut vielä maassa. Muutto käynnistyy hiljakseen, ilmassa on tällä hetkellä esimerkiksi paljon peippoja.

Seppo Grönlund ja Jari Venemies tiirailivat kiikareiden läpi ainakin peippoja ja haarapääskyjä Virolahden Kellovuoren lintutornissa. Kuva: YLE / Olli Törönen

VIROLAHTI Lintujen sisäinen kello lähettää muuttajat matkaan syksyn tullen, kun päivä lyhenee. Viime päivien lämmin sää on kuitenkin siirtänyt matkaan lähtöä.

- Säällä on oma merkityksensä. Kun on ollut lämmintä, on myös paljon hyönteisiä liikkeellä. Linnut tankkaavat ja keräävät vielä voimia muuttoa varten, vaikka sisäinen kello sanookin, että olisi jo muuton aika, kertoo kymenlaaksolainen lintuharrastaja Seppo Grönlund.

Lintumiehet Seppo Grönlund sekä Jari Venemies seurasivat lintujen muuttoa keskiviikkona aamulla Virolahden Kellovuoren lintutornin huipulta.

- Aika hiljaista on vielä. Peippomuutto on nyt menossa. Suurimmissa parvissa on pari sataa lintua, yleensä yhdessä parvessa on noin puolensataa peippoa. Liikkeellä on myös metsäkirvisiä, rautiaisia, västäräkkejä, haarapääskyjä ja muutamia laulurastaita.

- Peippoja menee parhaillaan lounaaseen viistosti Suomenlahden yli. Ne lentävät rantaviivaa pitkin ja ylittävät meren Hangonniemessä, jossa on Suomenlahti kapeimmillaan. Linnut lentävät mieluiten pienessä vastatuulessa. Viime viikolla tuuli tuli koillisesta, ja silloin pikkulinnut menivät itäänkin päin, Jari Venemies kertoo.

Harmaahaikarat viihtyvät Virolahdella

Tarkkaavainen lintuharrastaja näkee Virolahdella harmaahaikaroita enemmän kuin muualla Kymenlaaksossa. Seppo Grönlund kertoo, että määrän arvioiminen on kuitenkin ollut hankalaa.

- Olemme yrittäneet laskea paikallisia lintuja. Välillä harmaahaikaroita istuu kala-altailla, välillä kahlailee. Haikarat saatiin vihdoin lasketuksi sattuman oikusta: kun sorsastus alkoi elokuun lopussa, nousivat kaikki ilmaan kerralla 320 harmaahaikaraa. Määrä on suurin, mitä täällä on haikaroita kerralla nähty.

Harmaahaikaroiden lisäksi myös kurkia on ollut liikkeellä.

- Kurjet alkavat kerääntyä loppukesästä pellolle puinnin jälkeen. Kymenlaaksossa on pari paikkaa, joihin kurjet tulevat. Kurkia on Valkealan Aitomäen peltoaukeilla sekä Hämeenkylän pelloilla Pyhtään-Ruotsinpyhtään alueella. Hämeenkylän pelloille kerääntyy syksyisin 200-300 kurkea.

Lintutornilla voi yöpyäkin

Virolahden Kellovuoren kolmen vuosikymmenen ikään ehtinyt lintutorni on Seppo Grönlundin ja Jari Venemiehen mielestä yksi Kymenlaakson parhaista paikoista seurata lintujen muuttoa.

- Esimerkiksi petolintujen muuttoa on hyvä seurata täällä. Myös hanhimuuton kannalta Kellovuori on sopivassa paikassa. Hanhien muutto on pääasiassa lokakuussa, ensimmäiset hanhet näkyvät jo syyskuun puolella, Grönlund sanoo.

Innokkaiden harrastajien ei tarvitse värjötellä pelkästään tornin huipulla. Vuosikymmenten saatossa tornille on saatu mukavuudetkin. Kellovuoren lintutornin mailla on nykyään yöpymiskämppä, sauna, liiteri ja grillikatos.

- Perustimme seuran, joka ylläpitää ja hoitaa rahoituksen. Kellovuoren lintuseuralla on kolmisenkymmentä jäsentä, Grönlund selvittää.