Jousimetsästys vaatii silmää

Joensuulainen eräopaskouluttaja Risto Pekkola on pitkän linjan jousimetsästäjä. Kiinnostus jousella tapahtuvaan metsästykseen alkoi jo nuorukaisena. 18 vuotta sitten Ristosta tuli oikean metsästysjousen omistaja. Nyt jousia on jo useita ja metsästyskokemuksiakin kerrottavaksi asti.

Kuva: YLE / Pekka Sivukari

Jousimetsästystä voi harjoittaa joko uudenaikaisella taljajousella tai perinteisellä kaarijousella (vaistojousi). Risto Pekkolan mukaan jouset poikkeavat toisistaan selvästi:

- Taljajousi vaatii ennen ampumaan lähtöä tarkkaa säätöä. Nimensä mukaisesti siinä on taljapyöriä, jotka jakavat viritysvoimaa. Taljajousessa voi olla tähtäin ja laukaisulaite, kun taas vaistojousella tähtäys tapahtuu esimerkiksi nuolen kärjen avulla ja laukaisu vapauttamalla nuoli sormet avaamalla.

- Kun perinteisellä metsästysjousella ryhdytään tähtäämään vaistoammunnalla, valitaan ammuttavasta riistasta jokin piste. Pistettä tuijotetaan herkeämättä ja samalla saadaan mielikuva nuolen lentoradasta.

- Sitten kohotetaan jousi ja koko ajan herkeämättä keskitytään kohteeseen. Vapautetaan nuoli ja seurataan lopputulosta, opastaa Pekkola.

Risto Pekkolaa viehättää tässä ammuntatavassa omien vaistojen käyttö ja rauhallinen keskittyminen ampumahetkeen. Kaiken kaikkiaan hän katsoo, että jousimetsästys on selvä luontosuhteen jatke, joka vaatii paikallistuntemusta ja riistaeläimen tuntemusta.

Perinteisellä jousella on metsästysetäisyys 15 - 20 metriä, taljajousilla matka on selvästi pidempi.

Jousella metsästetään Suomessa etupäässä pienriistaa, kuten jäniksiä ja lintuja. Myös majava on sopiva kohde.