Mäkituvalla ei viihdytä "naama nutturalla"

Mäkituvan kehitysvammaisten palvelukodissa Outokummussa vieraat saavat lämpimän vastaanoton. Mielosen Arja rientää toimittajaa vastaan ja toivottaa hänet tervetulleeksi. Päivä on monelle asukkaalle jännittävä, sillä heitä haastatellaan tänään ensimmäistä kertaa radioon.

Lasse Sievinen
YLE / Milla Holm

Jännityksestä ei ole tietoakaan, kun toimittaja kaivaa mikrofonin esille. Nämä haastateltavat ovat sellaisia, joita jokainen toimittaja haluaisi jututtaa. Ei turhaa pönötystä vaan luonnollista jutustelua.

Mäkituvan palvelukoti juhli syyskuun ensimmäisellä viikolla 15-vuotista taipalettaan. Moni talon asukkaista on muuttanut Mäkituvalle heti toiminnan käynnistyttyä. Yksi heistä on Arja Mielonen.

- Viistoista vuotta sitten muutin Mäkituvalle, ja täällä olen asunut viistoista vuotta, vahvistaa Arja.

Palvelukodissa asutaan aivan kuten tavallisessa kodissa konsanaan. Siivouspäivä on kerran viikossa ja iltaisin katsellaan televisiota. Monen asukkaan suosikki tv-sarja on Salkkarit eli Salatut elämät. Myös Kauniit ja Rohkeat kuuluu monen suosikkeihin, esimerkiksi Marja-Leena Laukkanen kertoo katsovansa telkkarista juuri kyseiset sarjat.

Pieniä ilonaiheita

Tarja Vänskä hymyilee herkeämättä. Hänelle ollaan menossa ostamaan lähipäivinä uutta villatakkia.

- Tiitsä mitä? Minä saan villatakin, sellaisen polveen asti olevan. Minnuu niin jännittää, paljastaa Tarja.

Tarja käy ohjaajien kanssa vaateostoksilla silloin tällöin. Edellisen kerran hänelle on käyty ostamassa farkut, sellaiset siniset perusfarkut. Ajatus uudesta villatakista saa perhosia Tarjan vatsaan.

Mäkituvalla kuunnellaan paljon musiikkia. Asukkaat ovat käyneet monissa konserteissa, niin Outokummussa kuin Joensuussakin järjestetyissä. Syyskuun puolivälissä on tarkoitus lähteä Matin ja Tepon konserttiin.

Kotimaiset artistit ovat mäkitupalaisten mieleen. Varsinkin Jari Sillanpää on monen suosikkiartisti. Tarja Vänskä luettelee suosikeikseen myös Tarja Lunnaksen ja Vicky Rostin sekä uudemmista tulokkaista Anna Puun.

Viikolla käydään töissä

Osa asukkaista käy töissä, yksi heistä on Lasse Koistinen. Keskiviikkoisin ja torstaisin Lasse työskentelee toimintakeskuksella. Tällä viikolla Lassen on pitänyt ottaa hieman rauhallisemmin, sillä häneen on iskenyt syysflunssa.

- Tänään en ole tehnyt paljon mitään, kun minä olen kippeenä. Olen vain pötkötellyt ja silleensä.

Myös Marja-Leena Laukkanen käy keskviikkoisin toimintakeskuksella. Sinne mennään yhteisellä taksikyydillä. Taksin etupenkille on tunkua, kaikkihan sitä kuskin vieressä haluavat istua!

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Milla Holm