Hyppää sisältöön

Ruuan pitää kertoa tarina

Huippukokkien tapaaminen Levillä on nostanut kysymyksen: kuinka hyvin suomalaiset osaavat käyttää luonnon antimia? Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas Lapland Hotels -ketjusta myöntää, että oppimista on.

Metsissä on muutakin kuin marjat ja sienet, Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas sanoo Kuva: YLE / Sauli Antikainen

- Monet löytävät metsästä sienet ja marjat, mutta ennen sieltä haettiin enemmänkin. Nyt kun innostuminen lähiruokaan on puhjennut, on kiinnostus luontoonkin herännyt. Maailman huippukeittiöissä luonnon antimet on suuri buumi, kuten Levilläkin nähtiin, sanoo Tero Mäntykangas ja jatkaa.

- Eräs Italialainen kokki kypsensi nieriää rosvopaistin tapaan käyttäen sammalta. Havun neulasista tehtiin mehua ja sienistä jälkiruokaa. Tatti ja suklaa muuten sopivat hyvin yhteen. Kokeilunhalua oli paljon.

- Esimerkiksi jäkälä on tulossa Sky Hotelsin ruokalistalle, mutta sanoisin kotikokeille, että ennen ruoan valmistusta tuote pitää tunnistaa ja siihen pitää perehtyä.

Tunnetta ruokaan

- Nyt kun on hirvikausi, niin kotonakin pataan voi lisätä vaikka katajanoksia ja kun ruoka nostetaan esille, sen voi koristaa ruskan väreillä. Siitä tulee hyvä fiilis kaikille ruokailijoille, kannustaa Tero Mäntykangas.

- Ravintoloiden vetäjilläkin pitää olla intohimoa ja kunnianhimoa kehitellä uutta. Puikulapottu on nähty ja se on hyvä, mutta muuttuvathan autotkin.

- Minusta ruuan pitää kertoa tarina. Ravintolassa työtä tekevien pitää tietää mistä ruoka tulee, kuka sen on tuottanut ja miten se on valmistettu. Asiakkaat ovat valveutuneita ja kysyvät ruuasta ja kertomamme tarina pitää olla tosi, toteaa keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas.

.
.