Oikeusministeriö: Avovankilan perustaminen Laajakoskelle ei mahdollista

Kotkan Laajakosken entisille sairaalarakennuksille kaavaillaan uutta käyttöä. Ideoiden joukossa on ollut muun muassa avovankila. Sen toteuttamisen esteenä on kuitenkin lainsäädäntö.

Laajakoski, Kotka
Laajakosken sairaala.
Jani Aarnio / Yle

Oikeusministeriö tyrmää suunnitelmat yksityisen avovankilan perustamisesta Kotkan Laajakosken sairaalaan.

Sairaalan omistava kiinteistösijoitusyhtiö Durofix on selvittänyt yksityisen toimijan mahdollisuuksia perustaa kiinteistöön avovankila. Kiinteistösijoitusyhtiö Durofix osti sairaalan heinäkuussa.

Yhtiö pitää ehdotusta toteuttamiskelpoisena, mutta oikeusministeriön mukaan vankilan voi perustaa vain oikeusministeriö. Oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Jarmo Littunen muistuttaa, että yksityisen vankilan perustaminen on estetty perustuslaissa.

- Ensinnäkin edessä on juridisia esteitä. Vankilan saa perustaa tässä maassa vain oikeusministeriö. Toisekseen vankilan toiminnat ovat julkisen vallan käyttämistä, ja merkittävää julkista valtaa saa käyttää vain viranomainen. Lisäksi vankipaikkojen mietinnän täytyy olla valtakunnallista, suunnittelu ei lähde alueellisista tarpeista.

Osittainen yksityistäminen voisi sopia vankilatoimintaan

Osa vankilatoiminnoista saattaa kuitenkin muuttua pian yksityisiksi. OIkeusministeriön osastopäällikkö Jarmo Littunen sanoo, että ydintoiminnot, esimerkiksi vartiointi, kuuluvat viranomaisille.

- Vankikuljetus on kuitenkin sellainen tukitehtävä, jota voitaisiin ajatella ulkoistettavaksi. Voisi olla järkevämpää, että ammattimaiset liikenteen harjoittajat hoitaisivat kuljetukset, ja vankeinhoitajat tekisivät oman ammattikoulutuksensa mukaista työtä.

Eduskunnan käsittelyyn on kuitenkin tulossa koevapauteen päästettyjen vankien sähköisen valvonnan yksityistäminen, joka mahdollistaisi yksityisten valvontakeskusten perustamisen.

- Voisi olla työtehtäviä, joissa ulkoistaminen olisi mahdollista ja sellaisiin voisi kuulua sähköpantojen valvonta. Valvonnassa ainoa asia, joka voitaisin hoitaa yksityisin voimin, on puhdas tekninen valvonta jossakin keskuksessa näyttöpäätteiden avulla. Yksityistämiskaavailu on kaikkiaan kapealla alalla.

Kotkan Laajakosken sairaalaa ajatellen valvontakeskuksen perustaminen ei oikeusministeriön Jarmo Littusen mukaan näytä kuitenkaan todennäköiseltä, koska tarjouskilpailutus on jo menossa ja suunnitelmat pitkällä.

Laajakosken sairaalaan ovat yksityiset toimijat suunnitelleet myös seniorikotia ja terveyspalveluita, muun muassa akupunktiota tarjoavaa yritystä. Kotkan kaupunki on tällä hetkellä tiloissa vuokralaisena ja kiinteistössä asuu noin 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso