Europarlamentti vaatii iranilaisnaisen kivitystuomion perumista

Euroopan parlamentti on tuominnut jyrkästi iranilaiselle naiselle langetetun kuolemantuomion. Se kehottaa Iranin viranomaisia kumoamaan tuomion ja käsittelemään tapauksen kattavasti uudestaan.

Ulkomaat

Sakineh Mohammadi Ashtiani -niminen nainen tuomittiin vuonna 2006 kuolemaan kahdesta "laittomasta suhteesta" eli aviorikoksesta. Kuolemantuomio määrättiin pantavaksi toimeen kivittämällä. Myöhemmin hän sai myös tuomion osallisuudesta aviomiehensä murhaan.

Europarlamentin kaikki poliittiset ryhmät ovat sitä mieltä, että oli totuus mikä tahansa, tuomitseminen kuolemaan kivittämällä ei ole perusteltua eikä hyväksyttävää.

Parlamentti kehottaa Irania laatimaan lainsäädäntöä, jossa raaka ja epäinhimillinen kivittämiskäytäntö julistetaan laittomaksi. Iran kuuluu yhä niihin harvoihin maihin Afganistanin, Somalian, Saudi-Arabian, Sudanin ja Nigerian kanssa, jotka yhä käyttävät kivitystuomiota.

Euroopan parlamentin mielestä Iranin tulisi keskeyttää kuolemantuomioiden täytäntöönpano, kunnes kuolemanrangaistus poistetaan kokonaan. Lisäksi europarlamentti vaatii Irania luopumaan aviorikoksen ja homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista.

Lähteet: YLE Uutiset