1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanssi kiinnostaa maakuntien teattereissa

Maakuntien teatterit tarjoavat yhä useammin tanssia. Muun muassa Seinäjoen ja Rovaniemen teattereissa nähdään tänä syksynä useita tanssiteoksia. Tanssin avulla haetaan uusia teatterin tekemisen tapoja ja houkutellaan myös nuorta yleisöä.

kulttuuri

Seinäjoen kaupunginteatterin johtaja Vesa-Tapio Valo esittelee ylpeänä tanssiteatteriksi muuntuvaa Verstas-näyttämöä. Lokakuussa talon omassa tanssiteatterissa nähdään FitFatFuckedUp-tanssiteos, joka on suunnattu erityisesti tytöille ja nuorille naisille.

Neljän teatterin yhteistyönä tuotettu Mikko Roihan ohjaama Juha tanssii sekin itsensä Seinäjoen kaupunginteatterin lavalle tänä syksynä. Teatterinjohtaja Vesa-Tapio Valon mukaan tanssin kautta teatteri voi löytää uusia muotoja.

- Uskon, että tanssin ja teatterin yhteistyöstä kehittyy vielä uudenlainen tekemisen tapa, joka on fyysinen ja jännittävä. Ongelmahan on ollut siinä, että teattereissa tanssia on käytetty ikään kuin apukeinona, eikä sitä ole pidetty yhtä tärkeänä kuin muuta teatteria.

Tanssin tuominen teatteriin voi kehittää esiintymiskulttuuria, sillä saman talon sisällä tanssijat ja näyttelijät voivat opastaa toisiaan ja jakaa neuvoja puolin ja toisin.

Vesa-Tapio Valon mielestä tanssi pitäisikin kohottaa itsenäiseen asemaan teattereissa. Teatterit pystyisivät aivan hyvin tuottamaan myös tanssiteatteriesityksiä.

- Nyt me aloitamme, joten katsotaan mitä tapahtuu. Tanssin aluekeskuksethan ovat jo tuoneet tanssia myös maakuntiin ja se on ollut tärkeä avaus, mutta nyt teattereidenkin pitää rohkaistua käyttämään tätä uutta kehon kieltä, Valo sanoo.

Tanssilla houkutellaan nuorisoa teatteriin

Rovaniemen teatterissa tanssitaan Häkkipolkkaa kansantanssiteatteri Rimpparemmin tuottamassa, ympäristön tilaan kantaa ottavassa esityksessä. Myöhemmin syksyllä esi- ja alakouluikäisille katsojille kerrotaan avaruuden ihmeistä tanssin keinoin esityksessä Minä ja kuu. Teoksen tarina pohjautuu Italo Calvinon kirjaan Kosmokomiikkaa.

Rovaniemen teatterin tiedottajan Kirsi-Inari Jääskön mukaan tanssiteoksilla pyritään laajentamaan teatterin tarjontaa ja houkuttelemaan myös uudenlaista yleisöä. Myös Seinäjoen kaupunginteatterin johtaja Vesa-Tapio Valo uskoo, että tanssi tuo teatteriin erityisesti nuorta väkeä

- Teatterinjohtajalle on jännittävä paikka seurata, että tuleeko tanssiesityksiin yleisöä. Ainakin tyttöjen juttu FitFatFuckedUp on lähtenyt vetämään hyvin. Esitys tehdään pienellä skaalalla. Meillä on tanssiteatterissa 60 hengen katsomo ja olemme varautuneet myös siihen, että esitys lähtee kiertämään.

Ainakin Seinäjoella tanssia aiotaan viedä nuorten luokse, kun kiinnostusta ja kysyntää löytyy.

- Niin kauan kun olen talossa, tanssi jatkuu, Seinäjoen kaupunginteatterin johtaja Valo sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas

Lue seuraavaksi