1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulla-Maj Wideroos

Wideroos: Pohjanmaan alueratkaisussa ei syytä kieliriitaan

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ulla-Maj Wideroosin mukaan Kokkolan suuntautuminen etelään ei ole pelkkä kielikysymys. Keskustaministerit ovat tuohtuneita siitä, että ruotsin kielen asema ratkaisee minkä aluehallinnon alaisuuteen Keski-Pohjanmaa ja Kokkola kuuluvat.

Ulla-Maj Wideroos

Wideroosin mukaan keskustapuolue oli ainoa, joka halusi Kokkolan suuntautuvan aluehallintouudistuksen yhteydessä Ouluun. Wideroosin mukaan tukea haettiin perustuslaista, koska asiaa esitellyt ministeri, keskustan Mauri Pekkarinen ei suostunut kuuntelemaan paikallisia.

- Siihen pakotettiin meidät, koska Kokkolan kaupunki, koko elinkeinoelämä, kauppakamarit ja kaikki muut järjestöt paitsi keskustapuolue ja Keski-Pohjanmaan enemmistö olivat sitä mieltä, että Kokkolan suuntautuminen olisi etelä, sanoi Wideroos Yle Radio Yhden Ykkösaamussa.

Wideroosin mukaan asiasta ei tarvitse tulla kieliriitaa, vaikka pääministeri Mari Kiviniemi sanoo näkevänsä kieliriidan aineksia.

- Kyllä keskustapuolue voi siihen vaikuttaa ja pääministeri erityisesti voi siihen vaikuttaa. Minä en ole sitä mieltä, sanoo Wideroos.

- Ja valtion palvelut olisi pitänyt hoitaa myöskin Kajaanista ja Rovaniemeltä ja kai se nyt itsestäänselvyys on, että Rovaniemeltä ja Kajaanista käsin ei voi turvata ruotsinkielisiä palveluja. Mutta haluan myöskin sanoa sen, että me emme vaadi, emmekä halua mitään sen enempää kuin mitä suomenkieliset haluavat eli samanlaiset palvelut samalla tasolla kuin mitä suomenkieliset haluavat.

Oikeuskanslerin kanta ratkaisi

Oikeuskanslerin tulkinnan mukaan Keski-Pohjanmaan ja Kokkolan kuulumisen joko Etelä-Pohjanmaan eli Vaasan ja Seinäjoen tai Pohjois-Pohjanmaan eli Oulun aluehallinnon alaisuuteen ratkaisee ruotsinkielisen palvelun paremmuusvertailu.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mielestä päätöksissä ajatellaan nyt vain kielellisiä etuoikeuksia. Pekkarinen sanoo Hufvudstadsbladetissa, että tämä on muuttanut hänen käsitystään ruotsin kielestä. Hänen mukaansa ei kannata opiskella ruotsia, kun joka tapauksessa ruotsinkielinen voi antaa parempaa palvelua ruotsiksi kuin muut.

Pääministeri Mari Kiviniemi arveli eilen YLE Uutisille, että Keski-Pohjanmaa-jupakka polkaisee liikkeelle keskustelun ruotsin kielen asemasta. Kiviemen mukaan nyt lähdetään siitä, että ruotsin kielen parempi osaaminen menee perusoikeuksissa monen muun asian edelle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi