1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Muhammed-pilapiirtäjä palkittiin rohkeudesta

Muhammed-pilapiirroksestaan tunnettu tanskalainen pilapiirtäjä Kurt Westergaard on saanut M100-mediapalkinnon Saksassa. Palkintoperusteluissa todetaan Muhammed-pilakuvan aloittaneen keskustelun sananvapauden tilasta Euroopassa.

Angela Merkel (oik.) ja Joachim Gauck onnittelivat Kurt Westergaardia (vas.) M100-mediapalkinnon johdosta keskiviikkona.

Palkinto jaettiin itäsaksalaisessa Potsdamin kaupungissa pidettävän M100-mediakoferenssin yhteydessä. Palkintolautakunnan mukaan Westergaard puolusti sananvapautta silloinkin, kun hänen hengestään kerrottiin luvatun palkkion.

- Palkitsemme henkilön, josta on tullut sanan- ja mielipiteenvapauden symboli. Kun pilapiirros johtaa tappouhkauksiin, meidän velvollisuutemme on tukea piirtäjää julkisesti. Palkinto on signaali siitä, sanoi M100-konferenssin puheenjohtaja, Potsdamin pormestari Jann Jakobs puheessaan.

Palkintotilaisuuteen osallistui myös Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka piti tilaisuudessa puheen lehdistönvapaudesta. Tieto liittokanslerin osallistumisesta palkintotilaisuuteen on kirvoittanut vastalauseita Saksan muslimien keskuudessa.

Tanskalaislehdissä vuonna 2005 julkaistu pilakuva esitti islamin profeettaa Muhammedia, jonka päässä oli turbaanin tilalla pommi. Kuva herätti paljon pahennusta islamilaisessa maailmassa.