1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Öljyturman haitat ulottuvat puhdistustöihin osallistuviin

Öljyturmaa siivoavat vapaaehtoiset saattavat saada työstään pitkäaikaisia terveyshaittoja. Altistuminen öljylle öljyturman yhteydessä saattaa ainakin vaurioittaa hengitysteitä ja lisätä hengitysoireita.

terveys

Tähän viittaa Espanjan valtion rahoittama tutkimus, jossa selvitettiin maan edustalla vuonna 2002 sattunutta öljykatastrofia siivonneiden terveyttä kaksi vuotta onnettomuudesta. Tutkimukseen osallistui 501 puhdistustöissä avustanutta kalastajaa sekä 177 muuta paikallista kalastajaa.

Uponneesta Prestige-tankkerista pääsi mereen noin 67 000 tonnia öljyä. Siivoustöihin osallistui yli 300 000 vapaaehtoista.

Analyysit osoittivat, että öljytuhoja putsanneet savuttomat kalastajat kärsivät alahengitysteiden oireista kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin verrokit.

Heidän hengityksessään oli myös runsaammin 8-isoprostaania sekä kasvutekijöitä, jotka viittaavat hengitysteiden vaurioihin. Altistuneiden lymfosyyteissä oli lisäksi kromosomimuutoksia, joita tavataan mm. tupakoitsijoilla ja bentseenille tai hiilelle työssään altistuvilla.

Havaittujen kromosomimuutosten ja merkkiaineiden vaikutusta kalastajien terveyteen ei tiedetä, joten niiltä osin tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ei myöskään ole varmaa johtuvatko ne juuri öljyaltistuksesta, tutkijat muistuttavat.

Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että öljyturmaa puhdistavilla ilmenee pitkäaikaisia terveyshaittoja, jotka todennäköisesti liittyvät öljyaltistukseen. Viranomaisten pitäisikin huolehtia, että puhdistustyöntekijät saavat riittävät suojavarusteet.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi