Tutkimus: B-vitamiini saattaa lykätä Alzheimerin tautia

Suuret päivittäiset B-vitamiiniannokset saattavat vähentää lievistä muistihäiriöistä kärsivien riskiä sairastua dementiaan. Brittiläisessä tutkimuksessa havaittiin, että suurten B-vitamiiniannosten nauttiminen hidasti ikääntymiseen liittyvää aivojen surkastumista.

terveys

Britanniassa Oxfordin yliopistossa tehtiin tähän mennessä laajimmat kliiniset kokeet, joissa selvitettiin B-vitamiinien vaikutusta lieviin kognitiivisiin häiriöihin. Ne ovat keskeinen Alzheimerin taudin ja muiden dementian muotojen riskitekijä.

Asiantuntijoiden mukaan tutkimuksen tulos on hyvin merkittävä. Tarvitaan kuitenkin laajempia ja pidempikestoisia kliinisiä tutkimuksia, ennen kuin voidaan vahvistaa B-vitamiiniannosten turvallisuus ja tehokkuus dementian ehkäisyssä.

Kaksivuotisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 168 vapaaehtoista lievistä muistihäiriöistä kärsivää. Osalle annettiin erittäin suuria annoksia B6- ja B12-vitamiinia sekä foolihappoa, osa taas sai lumelääkettä.

B-vitamiinien tiedetään vaikuttavan homokysteiiniksi kutsutun aminohapon määrän veressä, ja korkeat homokysteiinipitoisuudet ovat yhteydessä kohonneeseen Alzheimerin taudin riskiin.

Vitamiinihoitoa saaneilla aivot kutistuivat vuodessa 0,76 prosentin vuosivauhdilla, kun taas lumelääkettä saaneilla kutistumistahti oli 1, 08 prosenttia vuodessa.

- Tämä on hyvin dramaattinen ja huomiotaherättävä tulos. Emme voineet ennustaa tällaista, sanoo yhtenä tutkimusta johtanut David Smith Oxfordin yliopiston farmakologian laitokselta.

Äärimmäisen suuri annos vitamiinia

Yksi tutkijoista Helga Refsum painottaa, että vitamiiniannokset olivat kokeessa äärimmäisen suuria. Potilaille annetut tabletit sisälsivät suositusten mukaiseen päiväannokseen verrattuna noin 300-kertaisen määrän B12-vitamiinia. Myös B6-vitamiinia annettiin noin 15-kertainen annos suosituksiin verrattuna.

- Kyseessä on lääke, ei vitamiinilisä, hän sanoo.

Tutkimus julkaistiin Public Library of Science ONE -verkkolehdessä.

Lievistä dementian oireista kärsii maailmanlaajuisesti noin 16 prosenttia yli 70-vuotiaista. Lievät oireet eivät yleensä haittaa arkielämää, mutta niistä kärsivistä noin puolelle kehittyy viiden vuoden sisällä myös vakavampia Alzheimerin taudin oireita.

Alzheimerin tauti on vakava aivoja rappeuttava sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Siitä kärsii noin 26 miljoonaa ihmistä maailmassa.

Lähteet: Reuters, AFP