Kaalikeitto ei kelpaa kilojen karistajalle

Kaalisoppa, kivennäisvesi ja atkinsoni liittyvät kaikki kilojen karistamiseen. Tai ainakin niiden väitetään liittyvän – kyseessä voi olla myös urbaani legenda. Pakinassaan Hanna Poikolainen pohtii, olisiko painonhallintaan olemassa parempiakin konsteja.

Kaalikeitto
Hanna Poikolainen.
Hanna Poikolainen.YLE / Lahti

Lehden väliin sujautettu mainos kysyy, haluaisitko pudottaa painoasi ja pitää hoikemmasta itsestäsi enemmän. Naistenlehti kertoo kannessaan, että numerossa julkkikset jakavat niksejä painonhallintaan – nyt lähtee viisi kiloa, vähintään! Pienemmällä präntillä alempana jaetaan vinkkejä siihen, miten sitten pidät uuden hoikan vartesi. Onhan se hyvä opastaa tässäkin, me ihmiset kun tuppaamme aina repsahtamaan.

Kilot, pelastusrenkaat ja satulalaukut ovat ehtymätön keskustelunaihe. Joko pitää rutistaa itsensä kesäkuntoon tai saada suvena, jouluna tai lomareissulla vyötäisille hiipinyt löllykkä katoamaan. Joka vuosi sama virsi.

Suomalainen ruumiinkuva on kummallinen – ja taitaa se olla sellainen muissakin länsimaissa. Lehdet hivuttavat luisevia ihmisenkuvatuksia roolimalleiksemme. Television huippumallia etsivässä ohjelmassa nuori, upea tyttö tyrmätään turhan paksuna, vaikka tyttö on taviksen silmään juuri sopiva.

Tosi-tv:n ulkopuolella tosielämässä valokuvaaja lupaa kuvata kaikenikäiset naiset kauneimmillaan muotokuviin – ja kuiskuttaa kuvattaville, että appelsiini-ihon voi sitten pyyhkäistä kuvankäsittelyohjelmalla pois.

Hupaisia ovat myös erilaiset nälkäkuurit, joilla haluttuun tulokseen lupaillaan pääsyä. Eräskin pariskunta kiehautteli takavuosina dieettiohjeen mukaiset selleri-kaalikeitot, myrkkyä syötiin pari päivää ja hotkittiin salaa sokeriherkkuja, kun dieettitoverin silmä vältti. Lopulta lähes koskematon kaalikeitto huljahti viemäriin. Nyt täytyy tunnustaa, että kaalikeittoa olen kokeillut minäkin. Ei se mitään herkkua ollut.

Toinen tuttava turvautui kivennäisvesidieettiin. Naisen keittiöön oli pinottu komea torni vissykoreja. Seuraavalla kerralla ei koreja näkynyt ja laihduttajan huulilla oli poreilevan hoikistajan sijaan perunalastu.

Jos mies sortuu nälkäkuuriin, se on yleensä niin sanottu lihadieetti, atkinsoni. Syödään pihviä ja vihanneksia. Kiloisen kasleripaketin äärellä sitten puolustellaan laihdutusoppaassa lukeneen, että sallittuja aineksia saa syödä miten paljon tahansa. Tämän neuvon lienee lukenut toinenkin kulinaristi, joka nautti dieetillään päivittäin ison kattilallisen kaalisoppaa. Epäilen, ettei tainnut paino pudota.

Näinä hoikkuushysterian aikoina tuntuu, että asiasta ja laihdutusmenetelmistä vouhottaminen, painonpudotusfirmat ja vastaavat saavat läskin tirraamaan vyötäisille entistä tiukemmin.

Eräs viisas ystävä totesi kerran, että paino asettuu sopivaksi itsestään sitten, kun asian unohtaa. Oleellista on keksiä hauskaa tekemistä, ehkä uusi harrastus, joka imaisee mukaansa. Kun sitä sitten viipottaa mielenkiintoisen asian perässä, mässäily unohtuu ja elämään tulee järkevämpääkin tekemistä kuin kalorien ynnääminen.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Poikolainen