1. yle.fi
  2. Uutiset

Vielä tilataan uusia myymäläautoja

Mukkalan Kauppa Oy kiertää Pohjois-Satakuntaa uutuuttaan kiiltävällä myymäläautolla. Myymäläautojen aika ei siis sittenkään ole vielä ohi, vaikkei niitä Suomessa kierrä enää kuin kolmisenkymmentä.

Kotimaan uutiset
Myymäläauto.
Mukkalan myymäläauto.Mukkalan Kauppa Oy

Juha Mukkala Mukkalan Kauppa Oy:stä alkaa täydentää myymäläautonsa varastoja puoli seitsemän aikaan aamulla. Seitsemän jälkeen on vuorossa käynti pikatukussa ja leipomossa. Ensimmäiselle pysäkille myymäläauto kaartaa kahdeksaksi.

Mukkalan Kauppa Oy pitää Kankaanpäässä Ala-Honkajoella sijaitsevan kyläkaupan lisäksi kahta myymäläautoa, joilla kierretään Pohjois-Satakuntaa. Juha Mukkala ajaa tänään autoista uudempaa.

- Saimme auton maaliskuussa ja käytöön se otettiin vappuna. Itse asiassa tämä oli Kiitokorilta jo kolmas tilattu myymäläauto vuoden sisällä, joten pientä elpymistä tällä saralla näyttäisi tapahtuneen, Juha Mukkala arvioi.

Mukkalan mukaan Suomessa on nykyisellään vajaat 30 myymäläautoa. Määrä tippunee jatkossa 10-20 autoon.

- Meillä on täällä Pohjois-Satakunnassa kierrettävänä sen verran laaja alue, että ajoa riittää vielä kahdelle autolle, vaikka olemmekin välillä harkinneet siirtymistä yhteen autoon. Kilometreissä ajamme 100-170 kilometrin lenkkejä. Aamulla seitsemältä lähdetään ja viideltä iltapäivällä ollaan tallilla.

Lähelle asiakasta

Uudessa myymäläautossa on enemmän kylmätilaa kuin vanhassa. Uutta on myös ilmastointi, joka tulikin kesällä tarpeeseen. Kassa on tietokonepohjainen ja kortit kelpaavat.

- Kylmätuotteiden tarjonta lisääntyy koko ajan, joten kylmätilaa on lisätty. Mutta ei sitä loputtomasti voi lisätä, muuten ei jää tilaa kuivatavaralle. Sähköä tietenkin menee. Yöllä sitä otetaan seinästä ja ajon aikana kylmäkoneita pyörittää generaattori.

Asiakkaat ovat ottaneet uuden auton tyytyväisinä vastaan.

- Tosin vähän on valiteltu, ettei mitään löydä, kun maidot ja jauhot ovat eri paikassa, kuin vanhassa autossa, Mukkala naureskelee.

Myymäläauto viipyy pysäkillä useimmiten 5-15 minuuttia.

- Niin kauan ollaan kuin asiakkaita riittää. Suurin osa pysäkeistä on parin kolmen asiakkaan pysäkkejä.

Uusi myymäläauto on metrin pidempi kuin vanha.

-Pidempi ei enää voisi olla. Muuten emme pääsisi tarpeeksi lähelle asiakkaita, vaan auto pitäisi jättää ison tien varteen. Nythän tulemme lähes kotiovelle.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi