1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Paperivirkamiehestä Kouvolan byrokratian symboli

Virastoissa olevat taideteokset kiinnittävät harvoin satunnaisen vierailijan huomion. Kouvolan kaupungintaloon sivistystoimen tilaajan toimistoon rakentuva Paperivirkamies on kuitenkin toista maata.

taide
Taiteilija Markku Metso kokoaa Paperivirkamies -teosta Kouvolan kaupungintalolla.YLE Antti Kolppo

Nimensä mukaisesti teos rakentuu 200 000 A4-paperiarkista sekä virkamiesfiguurista, jonka tarkempi koostumus on vielä auki. Suuren osan papereista lahjoitti UPM. Taiteilija Markku Metso rakenteli Paperivirkamiestä kaupungintalolla torstaina.

- Tästä tulee melko epäsymmetrinen niin pituus- kuin leveyssuunnassakin. Vähän sellainen tetris-palikka, Metso kuvailee.

A4 - byrokratian kiteytymä

Paperivirkamies on jatkoa Kouvolan taidemuseossa olleelle Vikasietotila -nimiselle videoinstallaatiolle. Jatkokäyttöä pohdittiin, ja sivistystoimi ilmoitti haluavansa teoksen tiloihinsa. Molemmat teokset käsittelevät byrokratiaa, jonka fyysisenä kiteytymänä voidaan pitää juuri A4-paperiarkkia.

- Teos kuvaa virkamiehen byrokraattista työskentelyä ja sitä kuinka työ voi ahmaista ja hukuttaa alleen, Metso kertoo.

Taitelija toivoo, että teos saisi olla paikallaan mahdollisimman pitkään. Mutta jos joku kyllästyy siihen, pitää myös poislähdön olla näyttävä.

- Tästä tulee niin suuri möhkäle ettei tätä saa yhtenä kappaleena täältä pois. Se pitää hajottaa ja polttaa vaikka kaupungintalon pihalla. Se olisi oma taideteoksensa, Metso pohtii.

Metso kuuluu paikalliseen Kouvostoliitto -ryhmään, joka sai keväällä kaupungin ensimmäisen kulttuuripalkinnon. Ryhmän aiemmissakin töissä on hyödynnetty Kouvolan betonista ja byrokraattista olemusta.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen

Lue seuraavaksi