yle.fi-etusivu

Eugen Ekmanin olympiamitalista 50 vuotta

Vaasalainen Eugen Ekman voimisteli olympiakultaa 50 vuotta sitten. Ekmania ja harvinaista mitalia juhlitaan Vaasassa tänään. Pienimuotoisen juhlan järjestää Vaasan telinetaiturit.

Vaasa
Eugen Ekman
Menestys tuli olympiavoittajalle yllätyksenä. (1:30) Kuvaus ja editointi Merja Siirilä.

Olympiakultamitali pujotettiin Ekmanin kaulaan tasan puolivuosisataa sitten sitten Roomassa. Ekman jakoi tuolloin telinevoimistelun hevosen kultamitalin neuvostoliittolaisen Boris Sahlinin kanssa. Mitali oli Suomelle ainoa kultamitali vuoden 1960 Rooman kisoissa.

Opetusministeriö on myöntänyt vaasalaiselle Eugen Ekmanille Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon vuonna 2002.

Telinevoimistelun taso oli Vaasassa korkealla viisikymmentä vuotta sitten. Suomen telinevoimistelun olympiajoukkueessa Roomassa oli Eugen Ekmanin lisäksi mukana myös vaasalainen Kauko Heikkinen.

Tänä päivänä Eugen Ekman muistelee Rooman tapahtumia lämmöllä. Kultamitali oli suuri saavutus ja muisto on säilynyt mielessä koko viidenkymmenen vuoden ajan.

-Kyllähän se mukavalta tuntui ja se on ollu muistissa nää 50 vuotta, sanoo Ekman.

Olympiakulta oli yllätys

Menestymien Rooman olympialaisissa tuli Ekmanille aika lailla yllätyksenä.

-Kyllä se tietysti yllätys oli, mutta toisaalta siinä kasvoi koko ajan näiden kilpailujen mukana. Vapaavalintaiset ja pakolliset menivät hyvin ja sitten valmentaja sanoi, että jos sinä nyt teet kaiken läpi, sinä olet mukana loppukilpailussa, muistelee Eugen Ekman.

Näin kävi ja loppu on historiaa. Suomi sai jaetun olympiakullan telinevoimistelusta hevosella.

Olympiavoittaja otettiin kotikaupungissa Vaasassa vastaan juhlallisesti. Kaupunkilaiset ja koko kaupungin johto, sekä oman voimisteluseuran kaikki jäsenet olivat vastaanottamassa Ekmania. Koululaiset olivat saaneet vapaapäivän ja olivat sankoin joukoin juhlimassa olympiavoittajaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa