1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesipelastus

Vesipelastus kasvattaa suosiotaan koirien harrastuksena

Moni koiranomistaja harrastaa lemmikkinsä kanssa kävelylenkkien lisäksi erikoisempiakin lajeja kuten vesipelastusta. Pienen ryhmän harrastama vesipelastus on laji, jossa koira muun muassa opetetaan kuljettamaan veden varassa oleva henkilö rantaan.

Kuva: YLE/ Siiri L'Ecuyer

Maskussa vesipelastuskoirien ryhmä touhuaa veden äärellä mielellään.

– Tämä vesipelastus on siinä mielessä kivaa, että tämä on erilainen laji, pohtii vesipelastusta koiransa kanssa harrastava Anne Ojanen.

Ojasen Stella-koira on emäntänsä kanssa yhtä mieltä siitä, että vesipelastus on mukavaa ajanvietettä. Se juoksee ylpeänä vedestä hakemaan ansaitsemaansa herkkupalaa.

Tositilanteissa koiria ei vielä käytetä

Suosiotaan kasvattava laji on ainakin toistaiseksi vain harrastus, sillä vesipelastustaitoisia koiria ei Suomessa vielä käytetä tositilanteissa. Lajia harrastava Jaana Lilja uskoo, että vesipelastusta harjoittelevat koirat hyödyntäisivät taitojaan tarpeen vaatiessa.

– Kyllähän nämä koirat paljon partioivat rannalla, jos vaikka on lapsia uimassa, Lilja kertoo.

– Uskon, että koirat toimisivat, jos joku joutuu hätään. Mutta ei onneksi ole jouduttu vielä sellaista kokeilemaan, hän miettii koiraansa Doomia rapsutellen.

Harvojen herkkua

Suositun lajin harrastaminen ei ole mahdollista kaikille halukkaille Turun seudulla. Harrastusympäristö asettaa sellaisia vaatimuksia, että mikä tahansa ranta ei käy.

– Loiva, nopeasti syvenevä, hiekkapohjainen ranta olisi ihanteellisin, kertoo koirien vesipelastuskokeita tuomaroiva Monica Lindroos.

Sopivan rannan löytäminen voi olla vaikeaa myös siksi, ettei koiria saa päästää veteen mistä tahansa.

– Monella yksityisellä ihmisellä olisi varmasti tarkoitukseen sopivia rantoja, mutta harva haluaa pihalleen kohtalaisen meluisaa koirajoukkoa kahdesti viikossa, Lindroos pohtii.