Verottaja oikeuteen verovelan perinnästä

Verottaja perii noin kuudeltatuhannelta suomalaiselta korkoja verovelasta, joka on jo vanhentunut. Veroasiantuntijan mukaan näin ei pitäisi toimia, ja verottajan toimintaa käsitelläänkin pian tuomioistuimessa.

Kotimaa
Veroehdotuksen kuori.
Yle

Suomessa on noin 6 000 ihmistä, joiden verovelka on vanhentunut. Verottaja kuitenkin perii vanhentuneesta velasta korkoa. Suurin osa perinnän kohteena olevista on yrittäjiä. Yksi ja tunnetuin heistä on liikemies Peter Fryckman, jonka 5,4 miljoonan euron verovelka vanhentui yhdeksän vuotta sitten. Siitä huolimatta korko juoksee edelleen tuhannen euron päivävauhtia.

Fryckmanin oikeusavustajan, vero-oikeuden emeritusprofessorin Edward Anderssonin mukaan verottaja toimii väärin niin Fryckmanin kuin tuhansien muidenkin kohdalla.

- Korkein oikeus on antanut päätöksen, jossa on katsottu, että sakkokorkoja ei voida periä enää sen jälkeen kun vero olisi vanhentunut. Verottaja ei kuitenkaan tätä hyväksy, sanoo vero-oikeuden emeritusprofessori, Fryckmanin oikeusavustaja Edward Andersson.

Veroasiantuntija: Korkoja ei voi periä vanhentuneelle verolle

Verottaja tulkitsee lakia toisin. Nyt asian ratkaisu on siirtymässä tuomioistuimeen, koska Fryckman vie verottajan oikeuteen.

- Vaikutus on aika suuri esimerkiksi minun asiassani, koska kaikki minun tuomioni ovat tulleet sen jälkeen, kun enää ei olisi ollut veroja eikä veron korkoja, toteaa Peter Fryckman.

Fryckmanin konkurssipesä on pyytänyt asiantuntijalausunnon veroasiantuntijalta Helsingin yliopiston prosessioikeuden professorilta Risto Koululta. Koulun lausunnon mukaan korkoja ei voida periä velan vanhentumisen jälkeen.

Tuleva oikeudenkäynti on merkittävä niin verottajalle kuin heille, joiden verovelka on maksamattomana vanhentunut. Verovelka kun vanhenee viidessä vuodessa, mutta nykykäytännön mukaan korkojen juoksu ei pysähdy milloinkaan. Mutta, jos tulevan oikeudenkäynnin päätös on eri linjoilla verottajan kanssa, verottaja lupaa muuttaa käytäntöään.

- Ilman muuta verohallinto tarkistaa tilanteen oikeuden päätöksen jälkeen, mikä se sitten onkin. Ja se koskee sitten kaikkia meidän asiakkaitamme, toteaa Verohallituksen veronkantoyksikön johtaja Kari Saarikoski.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen