Stubb ja Hague lämmittelevät EU:n suhteita Turkkiin

Ulkoministeri Alexander Stubb ja Britannian ulkoministeri William Hague ovat julkaisseet Financial Times -lehdessä yhteiskirjoituksen, jossa he korostavat hyvien Turkki-suhteiden hyötyjä Euroopan unionille.

Ulkomaat

Ulkoministerit kirjoittavat, että Suomi ja Britannia tukevat Turkin pyrkimyksiä liittyä Euroopan Unionin jäseneksi.

Stubb ja Hague haluavat kirjoituksellaan kiinnittää myös muiden EU:n ulkoministerien huomion Turkin kasvavaan rooliin maailmassa. EU:n ulkoministerit tapaavat Brysselissä perjantaina.

Turkin prosessi EU-jäsenyyden saavuttamiseksi etenee hitaasti. Stubb ja Hague kirjoittavat uskovansa, että EU:n on mahdollista hyötyä Turkin suhteista jo ennen Turkin EU-jäsenyyttä.

Ulkoministerien mukaan Turkki on tärkeä toimija läntisellä Balkanilla ja Lähi-idässä. Lisäksi sillä on merkittävä taloudellinen ja poliittinen rooli esimerkiksi Irakissa.

He muistuttavat myös, että Turkin talous kasvaa nopeasti. Tälle vuodelle kasvuksi on ennustettu viisi prosenttia, kun euroalueen talouden on ennustettu kasvavat keskimäärin vain prosentin. OECD ennustaa, että Turkista tulee Euroopan toiseksi suurin talous vuoteen 2050 mennessä.

Lähteet: YLE Uutiset