STM päätti influenssan riskiryhmän laajentamisesta

Ilmaisen influenssarokotuksen saavien kohderyhmä laajenee. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi asiaa koskevan asetuksen tänään torstaina. Asetus tulee voimaan lokakuun alussa.

Kotimaa

Uuden asetuksen mukaan aiempien riskiryhmäläisten lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä raskaana olevat naiset.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden rokottaminen vähentää STM:n mukaan merkittävästi myös potilaiden tartuntoja, jolloin epidemiat sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa vähenevät. Raskaana olevilla on puolestaan muita samanikäisiä suurempi riski sairastua influenssaan.

Tänä vuonna kausi-influenssarokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan. Rokote on erityyppinen kuin Pandemrix-rokote, jonka yhteyttä lasten lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin tutkitaan.

Muiden ryhmien kausi-influenssarokotukset pysyvät ennallaan. Ilmaisen rokotteen saavat edelleen 6 - 35 kuukauden ikäiset pikkulapset, 65 vuotta täyttäneet ikäihmiset ja perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat henkilöt.

Lähteet: YLE Uutiset