Hyppää sisältöön

Mobiili-tv sai ainakin vuoden jatkoaikaa

Valtioneuvosto haluaa uskoa mobiilitelevision kehittymiseen. Mobiili-tv:n verkkolupa pysyy toistaiseksi muuttumattomana. Jos kännykkätelevisio ei lyö itseään läpi, lupa voidaan kuitenkin ottaa pois kun asiaa käsitellään uudelleen vuonna 2012 .

Langattomia viestintäverkkoja hallinnoiva Digita haki valtioneuvostolta muutosta C-, D- ja E-kanavanippuihin. Yhtiö halusi oikeuden muuttaa lähetystekniikkaa ja parantaa erityisesti television teräväpiirtotarjontaa, mikäli esimerkiksi D-kanavanipussa toimiva mobiili-tv:n käyttäjien suosio ei nouse lähiaikoina.

D-kanavanippu varataan kuitenkin edelleen mobiilitelevisiolle. Valtioneuvos päätti, että toimilupaa käsitellään uudelleen vuonna 2012, jos kännykkä-tv:n käyttäjiä on yhä alle 50 000.

Tällä hetkellä mobiili-tv:tä tarjoaa ainoastaan yksi operaattori, DNA. Yhtiön kuluttajatoiminnasta vastaavan johtajan Pekka Väisäsen mukaan mobiili-tv:llä on tällä hetkellä tuhansia käyttäjiä, mutta määrä on kasvussa.

- Hyvään suuntaan ollaan menossa. Tähänastiset ongelmat ovat johtuneet siitä, että kännykkätelevisiolle sopivia päätelaitteita ei ole ollut riittävästi tarjolla. Nyt ongelmat ovat ratkenneet. Suomi on Nokia-vetoinen maa ja Nokialta on sekä tullut että tulossa uusia hyviä päätelaitteita, Väisänen sanoo.

Myös kanavanippu C:n toimilupa pysyy muuttumattomana. Päätöksellä valtioneuvosto varmisti sen, että nykyisillä päätelaitteilla on mahdollista vastaanottaa televisiolähetyksiä ainakin vuoden 2016 loppuun asti.

Digita sai valtioneuvostolta luvan korvata SD-tasoisen E-kanavanipun teräväpiirtolähetyksillä vuonna 2013. Käytännössä E-nipun toimilupa muuttuu siten, että verkon toteutukessa käytettävä tekniikka ja kuvanpakkaustekniikka saattavat vaihtua. Nipussa toimivia kanavia ovat muun muassa Discovery Channel, Eurosport ja MTV.