1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbian sissit hyökkäysvaiheessa

Kaikkiaan 45 kolumbialaista poliisia, sotilasta ja sissiä on kuollut viikon aikana. Vasemmistolaiset sissit ovat käynnistäneet uuden hyökkäysvaiheen osoittaakseen vaarallisuutensa Kolumbian uuden presidentin astuttua valtaan.

Ulkomaat

Elokuun alussa Kolumbian presidentiksi noussut Juan Manuel Santos lupasi vaalipuheissaan jatkaa edeltäjänsä kovaa linjaa vasemmiston sissiryhmiä ja huumeiden salakuljettajia vastaan. Nyt vallankumouksellinen sissiryhmä FARC on aloittanut hyökkäyksen näyttääkseen uudelle presidentille elinvoimansa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kolumbiassa aseellisten ryhmien ja armeijan välinen väkivalta on purkautunut aiemminkin juuri vallanvaihdosten yhteydessä. 45 kuolonuhrista huolimatta tähän mennessä nähdyt yllätysiskut ovat olleet pieniä aiempiin vuosiin verrattuna. Vielä muutama vuosi sitten sissit saattoivat ottaa haltuunsa kokonaisia kyliä ja uhkasivat tärkeimpiä maanteitä.

Sissiryhmät ahtaalla

Kolumbian edellinen presidentti lvaro Uribe saavutti historiallisen suosion ajettuaan vasemmiston aseelliset ryhmät ahtaalle kahdeksan vuoden valtakautensa aikana. Uribe ei kaihtanut keinoja rauhoittaessaan aseellisten ryhmien hallitsemat päätiet ja ajaessaan sissit syvemmälle Kolumbian syrjäisiin viidakoihin ja vuoristoihin.

FARC on tehnyt kuitenkin useita tappavia täsmäiskuja viimeisen viikon aikana. Sissit ovat iskeneet esimerkiksi Nariñon maakunnassa Ecuadorin lähimaastossa poliisiasemalle ja poliisisaattueeseen tappaen 20 viranomaista.

- Sissit haluavat näyttää olevansa edelleen varteenotettava uhka. Mitä he näyttävät, osoittaa kuitenkin päinvastaista, kommentoi bogotálainen turvallisuusasiantuntija Alfredo Rangel uutistoimisto Reutersille.

Kolumbian viranomaiset sanovat, että sissiryhmistä pienempi ja heikompi, ELN, olisi liittoutumassa FARCin kanssa. Puolustusasemiin ajetut ryhmät taistelevat joidenkin arvioiden mukaan jo olemassaolostaan, mikä saattaa johtaa aggressiivisempaan taktiikkaan sodassa hallitusta ja Kolumbian armeijaa vastaan.

FARC on kuitenkin selvinnyt Kolumbian aseellisen konfliktin pyörteissä jo yli neljä vuosikymmentä, ja järjestö jatkaa edelleen vallankumoukselliseksi nimittämäänsä taistelua.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi