Espanja rukkaa työlainsäädäntöä

Espanjan hallitus pyrkii elvyttämään maan taloutta helpottamalla työntekijöiden palkkaamista ja irtisanomista. Ammattiliitot uhkaavat yleislakolla.

Ulkomaat

Espanjan parlamentti hyväksyi torstaina työlainsäädännön uudistuksen, jolla Espanja pyrkii kukistamaan korkean työttömyyden ja elvyttämään taloutta. Sosialistihallituksen talousministeri Elena Salgado puolusti reformia sanomalla, että se auttaa Espanjaa parantamaan kansainvälistä kilpailukykyään.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on sanonut uudistuksia "ratkaisevan tärkeiksi", jos Espanja aikoo parantaa työllisyyttään tai pienentää budjettivajettaan. Espanjan työllisyys on noussut tänä vuonna yli 20 prosentin. Alle 25-vuotiasta yli kolmannes on työtä vailla.

Ammattiliitot pettyneitä

Työlainsäädännön muutokset herättivät ammattiyhdistysliikkeen. Espanjan suurimman ammattiliiton CCOO:n johtaja Ignacio Fernandez Toxo sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että yleislakon järjestäminen on nyt järkevämpää kuin koskaan.

Espanja pyrkii työehtojen joustavuutta lisäämällä vahvistamaan talouttaan, jota pidetään yhtenä Euroopan unionin heikoimmista. Espanjan budjetin alijäämä on EU:n kolmanneksi suurin heti Kreikan ja Irlannin jälkeen.

Sosialistihallituksen pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero päätti jo keväällä työreformin läpiviemisestä parlamentin ala- ja ylähuoneen tuella, kun kolmikantaneuvottelut ammattiliittojen ja työnantajien kanssa kariutuivat.

Lähteet: AFP