Ilmari Jauhiaasen teräksinen takavyö antaa kyytiä Aku Hirviniemen jenkkakahvoille

Näyttelijä Aku Hirviniemi sanoo olleensa nuorena nössöpoika, joka inhosi liikuntaa. Nyt hän syö levää, valmistaa hedelmäsmootheja ja laihduttaa vehnän uutteella. Ilmari Jauhiaisen rooli Hämeenlinnan Teatterissa on vienyt painimolskille ja takaheittokin sujuu jo.

kulttuuri
Aku Hirviniemi näytelmässä Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö
Eihän Ilimarikaan alussa ollut mestaripainija, kommentoi pääosan esittäjä Aku Hirviniemi omia painitaitojaan.YLE / Kari Mustonen

HämeenlinnaOnneksi minun ei tarvitse olla virtuoosipainija, sen voi jättää lavalla oikeille painijoille. Olen tällainen tavallinen keskivartalolihava. Jotakin on tehtävä itsellekin jotta voi esiintyä trikoissa, sanoo Aku Hirviniemi. Jenkkakahvoista piti päästä eroon.

Hämeenlinnan Teatterin Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö tuo näyttämölle 12-vuotiaan pojan, jonka nahkoihin Aku menee.

- Alussa poika ei ole kuullutkaan painista. Hän kerää pulloja elättääkseen itsensä ja isänsä, eivätkä asiat ole parhaalla tolalla. Näytelmässä on sekä kipua että komiikka, sanoo Hirviniemi.

Vaikka Heikki Salon kirjoittamassa näytelmässä on yhteiskunnallinen sanomansa syrjäytymisestä, Aku rakentaa rooliaan yksilön ja ihmissuhteiden pohjalta.

- Ajattelen aina asioita sen henkilön kannalta jota esittää. Jos takana on yhteiskunnallinen teema, se tulee lisäbonuksena, luonnehtii Hirviniemi.

Miten vakava rooli istuu koomikolle?

- En näe siinä itseni kannalta mitään ongelmaa. Minun on helppo unohtaa koomiset roolit, pystyvätkö katsojat ne unohtamaan on toinen juttu. TV-roolit ovat joskus eräänlainen kirous. Nyt roolissa voi käyttää koko näyttelijätyön laajuutta, siinä on sekä kipeitä että hauskoja kohtia.Ehkä minun pitää varata karkkiaski jos joku sattuu huutamaan katsomosta ”suut makiaks”.

Takavyö on painijalla nöyryyttävä heitto, jossa avuton painija on vastustajan vietävissä. Millainen heitto Ilimari on Akulle?

- Rooli on mielenkiintoinen heitto sekä henkisesti että fyysisesti, siinähän oikeasti urheillaan. Heikki Salon teksti on hieno teksti, jossa on paljon näyteltävää. En ole ollut avuton, vaan olen saanut hyvät eväät.

Ilimari Jauhiaasen teräksisen takavyön kantaesitys nähdään 16.9. Hämeenlinnan Teatterin uudella päänäyttämöllä. Näytelmän ohjaa Sirkku Peltola.

Lähteet: YLE Häme