Bookcrossing - kiertävä kirjakerho

Kansainvälinen kirjojen vapautusliike Bookcrossing vilkastuu Porin katukuvassa viikonloppuna, kun satakuntalaiset kirjankierrättäjät saavat avukseen tamperelaiset ja turkulaiset kirjanystävät.

Kuva: YLE / Markku Möttönen

Bookcrossing on eräänlainen netissä toimiva kirjakerho joka yhdistää kirjojen rakastajat ympäri maailmaa. Ihmiset jotka rakastavat lukea kirjoja, mutta eivät välttämättä lue samaa kirjaa enää uudelleen, törmäävät ongelmaan, kun koko huoneisto alkaa olemaan täynnä kirjoja. Siinä missä toiset pitävät varta vasten kirjastoa vaikka sitten ihan vain näön vuoksi, bookcrossaajilla periaate on tiukasti toisenlainen.

- Tarkoitus on nimenomaan ettei kirjat pääse pölyttymään hyllyllä vaan annetaan seuraavan luettavaksi. Homma on aika yksinkertaista. Bookcrossing -nettisivulle rekisteröidytään ja kirjat saavat oman bookcrossing koodin. Alkuperäinen omistaja voi kirjoittaa sivulle pienen kuvauksen kirjasta ja sen jälkeen tehdään vapautusilmoitus minne sen on jättänyt tai sitten sen voi antaa vaikka kaverille, kertoo pari vuotta bookcrossausta harrastanut Kati.

Suosituimpia kiertäviä kirjoja ovat uusimmat romaanit, jotka vaihtavat lukijaa hyvinkin nopeasti, kunnes halukkaat ovat sen lukeneet. Crossaus on harrastajan mielestä erittäin kätevä kierrätystapa, jossa saa lukea juuri sitä mitä haluaa.

Kirjan voi löytää mistä vain

Kirjan voi jättää kaupungille tai periaatteessa mihin vain. Tosin kirjakauppaan tai lentokentälle kirjan jättäminen ei välttämättä ole hyvä idea. Kirjojen liikkeitä voi sitten seurata nettisivulta. Sivustolle ei ole pakko rekisteröityä, vaan kirjojen sijainnit ovat kaikkien nähtävillä ja kuka tahansa voi osallistua bookcrossaukseen. Kirjojen löytämisestä tulee kuitenkin nettisivulle ilmoittaa vaikka sitten anonyymisti.

- Bookcrossingiin voi jättää miltei mitä tahansa, esimerkiksi sarjakuva-albumit, runokirjat ja lastenkirjat kiertävät yhtälailla pitkin maita ja mantuja. Tosin vaihtoon eivät kuulu videot, lehdet eikä CD:t, paitsi jos ne ovat äänikirjoja. Kesä on hyvä aika jättää kirjoja ulkosalle, kunhan pussittaa ne sateen varalta, bookcrossaaja Kati sanoo.

Suomalaiseen luonteeseen kuuluu tietty epäluulo, ja kiertävän kirjan tullessa vastaan se saatetaan jättää rauhaan, koska crossauksen toiminta on vielä jokseenkin tuntematonta. Kirjan voi kuitenkin napata mukaansa turvallisin mielin tiettyjä tuntomerkkejä seuraamalla.

- Yleensä bookcrossing -kirjoissa on merkitty kanteen "ilmainen kirja" tai "ota" ja sisäsivulla selitetään tarkemmin että mistä on kyse. Usein tehdään vielä niin, että kirjan laputus tehdään samalla kielellä, millä kirja on kirjoitettu. Vaikka sivusto on englanninkielinen, niin suomalaiset kirjat voi merkata suomeksi, Kati toteaa.

Aktiivinen ja ystävällinen yhteisö

Bookcrossing on toiminut maailmanlaajuisesti jo vuosia ja Satakunnassakin kirjat ovat kiertäneet jonkin aikaa. Maakunnassa aktiivisia jäseniä on kymmenkunta, mutta rekisteröityneitä crossaajia Satakunnasta löytyy yli 200. Bookcrossaajat järjestävät myös tapaamisia, joista ilmoitetaan crossauksen omalla nettisivulla suomenkielisessä foorumissa.

- Tapaamisiin voi mennä mukaan sekä noviisit että konkarit kirjankierrättäjät, jotka tuovat mukanaan luetut kirjat. Ne laitetaan pöydälle, kukin ottaa mitä haluaa, sitten juodaan kahvit ja jutellaan mukavia. Bookcrossing on oma, erittäin ystävällinen yhteisönsä joka houkuttelee jäseniä lapsista senioreihin. Tässä pääsee tutustumaan ihmisiin, joihin ei muuten olisi koskaan törmännytkään, Kati sanoo.

Kirjoja on villiintymässä suuri määrä, kun turkulaiset ja tamperelaiset crossaajat yhdistävät voimansa porilaisten kollegoidensa kanssa tämän viikonvaihteen aikana.

- Meillä on parinkymmenen hengen iskujoukko jalkautumassa Poriin, joten kirjoja on löydettävissä varmasti paljon. Tällä hetkellä vapaita kirjoja on ympäri maakuntaa lähes kolmekymmentä, mutta viikonlopun aikana määrä tulee vähintään tuplaantumaan, kirjankierrättäjä Kati vinkkaa.