Vedonlyönnin ABC jääkiekon SM-liigaan

Pelaa massaa vastaan, älä ylireagoi informaatiotulvaan. Muun muassa tällaisia kullan -tai pikemminkin euronarvoisia vihjeitä antaa pelisijoittaja Jorma Vuoksenmaa harrastepohjaiselle vedonlyöjälle.

urheilu
YLE / Tapio Termonen

Kiekkoliigan alku on ainakin ammattimaisesti pelaaville oiva paikka kartuttaa pelikassaa. Pelaajat joutuvat tekemään johtopäätökset joukkueiden voimasuhteista varsin vajavaisen informaation varassa. Harjoituspeleissä kun joukkueet harvoin pelaavat sillä kokoonpanolla tai asenteella, jolla liigassa lopulta pelataan.

- Sarjan alussa toimiva idea voi olla pelata sitä tietoa vastaan, mitä harjoitusotteluissa on nähty. Eli pelata niitä joukkueita vastaan, jotka ovat kenties osoittaneet loistokkaita otteita ennen kauden alkua ja suosia niitä joukkueita, joilla harjoituspelit eivät ole sujuneet kovin hyvin, neuvoo pelisijoittaja Jorma Vuoksenmaa.

Vältä nämä virheet

Kympillä tai kahdella SM-liigakierrokselle pelaava harrastelija pistää usein niin sanotusti "fiiliksellä" rahansa likoon. Alan asiantuntija kehottaa kuitenkin välttämään ne miinat, joihin moni astuu.

- Ensimmäinen ohje on se, että riviin ei missään nimessä kannattaa laittaa montaa kohdetta. Kun Veikkaus kerran sallii yksittäisvedot niin sitä kannattaa hyödyntää. Eli vain yksi joukkue, yksi veto -periaatteella kannattaa edetä. Riski paisuu, jos samaan riviin lähtee ahnehtimaan useita kohteita, Vuoksenmaa painottaa.

Toinen kultainen sääntö liittyy kotietuun.

- Kotijoukkueena oleva altavastaaja on kymmenien tuhansien otteluiden faktojen perusteella parempi pelikohde kuin vahva vierassuosikki. Esimerkiksi Ässät saattaa olla kotipeleissäänkin usein altavastaaja, mutta antaa onnistuessaan hyviä kertoimia.

Kolmantena pointtina Vuoksenmaa korostaa esimerkiksi pelaajasiirtojen tai kokoonpanouutisten merkitystä tai pikemminkin hieman vähättelee niiden painoarvoa.

- Informaatiotulva SM-liigasta saattaa aiheuttaa ylireagointia vedonlyönnissä. Kannattaa tutkia joukkueen suoritustaso pitkältä ajalta, eikä pidä hötkyillä kokoonpanouutisten tai ihan viimeisten pelien perusteella liikaa, pelisijoittaja Jorma Vuoksenmaa kitetyttää.

Lähteet: YLE Satakunta / Mika Viljanen