Luomumarkkinat innostavat Ruukissa

Suomen ainoat puhtaan luomuruuan markkinat, kehuu Ruukin kyläyhdistys luomumarkkinoitaan. Pohjois-Pohjanmaalla joka kymmenes peltohehtaari on luomulla, ja monilla kylillä yli puolet, arvioi luomuneuvoja Kauko Lehto.

luomuruoka
- En ole koskaan muuta syönytkään kuin luomua. Isä kielsi torjunta-aineet, kun toukatkin niihin kuolivat, kertoo Inga Nuojua Ruukin luomumarkkinoiden puuhamiehille Kauko Lehdolle ja Pentti Simojoelle.YLE / Hannu Tarvas

Ruukin luomumarkkinat Siikajoella järjestetään hyvässä myötätuulessa. Luomutuotteet ja -tuotanto kiinnostavat vuosi vuodelta enemmän.

- Luomumaidon kysyntä kasvaa. Viisi vuotta sitten vain puolet tuotannosta jalostettiin, mutta nyt menee kaikki, ja lisääkin tarvittaisiin, etenkin nestemäisiin tuoretuotteisiin, arvioi luomuneuvoja Kauko Lehto.

Viljoista etenkin kaura on saanut jopa vientimarkkinoita. Suomessa luomukaralla ei ole luontaisi vihollisia tai kasvitauteja vaivanaan. Rukiin viljely Suomessa on keskittynyt pitkälti juuri luomuun.

- Keski-Euroopassa on herätty kauran mynteisiin terveysvaikutuksiin ja sen käyttö lisääntyy monissa jalosteissa.

Luomutuotanto kasvaa nopeasti. 80-luvun lopulla Suomessa lähdettiin lähes nollasta. Nyt Pohjois-Pohjanmaalla luomulla on jo 10 prosenttia peltohehtaareista, ja Kainuussa peräti 25 prosenttia - etenkin maidon ja naudanlihan tuotantoon liittyvää nurmea.

Luomuviljely laajenee naapureiden onnistumisten kautta. Hyviä luomualueita on esimerkiksi Kärsämäellä ja Haapavedellä, jossa yli puolet pellioista on luomulla.

- Isoin ongelma Somessa on kaupuan keskittynyt rakenne. Tuottajien kannattaisi viritellä yhteistyötä, jotta keskusliikkeiden ketjuihin päästäsiiin sisälle suuremmilla tuotantoerillä, suosittelee Kauko Lehto.

- Ruotsissa 3-4 prosenttia kaupan tuotteista on jo luomua, Tanskassa jopa seitsemän. Suomi tulee perässä, mutta isojen kauppojen hyllyiltä löytyy jo 300 - 400 erilaista luomutuotetta valikoimista.

Ruukin luomumakkinoilla lauantaina myydään luomuruokaa ja -tuotteita, julkistetaan sääennustuksen Suomen mestari ja käydään mm. traktor-pulling -kisa.

Lähteet: YLE Oulu