Haahkan ja merikihun sadan vuoden tauko ohi

Simon ja Kemin saaristoihin on palannut pesimään kaksi lajia sadan vuoden takaa. Tänä kesänä havaittiiin ensimmäinen haahkapesue vuosisataan.

linnut
Kurkia muuttomatkalla
AP Graphics Bank

Merikihuja Perämeren pohjukan saaristossa on pesinyt nyt parina kesänä peräkkäin.

- Haahkasta on tehty myös pari havaintoa, mutta vielä ei ole varmuutta, palaako laji tälle korkeudelle, arvioi kemiläinen lintuharrastaja Pentti Rauhala.

Merilintujen pesimisen kannalta mennyt kesä oli kaksijakoinen. Onnistuneesti pesinnässä onnistuivat harmaalokki ja merihanhi.

- Kesällä havaittiin merihanhi, jonka pesä oli 40 sentin päässä harmaalokin pesästä. Merihanhi on niin iso lintu, että se pystyy pitämään puoliaan harmaalokkia vastaan, Rauhala sanoo.

- Harmaalokilla on paha tapa syödä toisten poikasia eikä muut viihdy sen kanssa samassa seurassa.

Etelämyrsky tuhosi pesiä

Pienemmät merellä pesijät eivät sen sijaan onnistuneet yhtä hyvin.

- Kesäkuun 20. päivänä oli etelämyrsky, joka nosti vettä ja tuhosi paljon pesiä, Rauhala kertoo.

Muita uusia lajeja ei Simon ja Tornion väliseen saaristoon saatu. Ruokki pesii Iin korkeudella, mutta Simon saaristossa niitä käy vain kiertelemässä. Merikotka puolestaan pesii Ruotsin puolella aivan rajan tuntumassa.

- Olemme rakentaneet pari tekopesää mutta ainakaan vielä ei merikotka ole niihin asettunut, Pentti Rauhala sanoo.

Metsälintujen pesiminen ei tänä kesänä sujunut kovin hyvin. Varhain toukokuussa olleet helteet saivat linnut aloittamaan pesinnän etuajassa. Kolea kesäkuu piti huolen, että linnunpoikasilla oli vaikeuksia elämänsä alkutaipaleella.

Kurkien lähtö lähellä

Lintujen paluumuutto on parhaillaan menossa. Esimerkit peipot ovat katoamssa maisemista.

- Tällä hetkellä etelään palaavat hyönteissyöjät, mutta niiden muuttoa ei juuri huomaa koska ne liikkuvat öisin, Rauhala sanoo.

Hyönteissyöjät vain katoavat Meri-Lapin maisemista. Rauhala kertoo, että rastaiden muuttoa odotetaan parhaillaan.

Huomattavasti näyttävämpi muutto on alkamassa.

- Kunhan tuuli kääntyy pohjoiseen päin, lähtevät kurjet liikkeelle. Jos esimerkiksi viikonloppuna haluaa lintuja nähdä, niin Tornion ja Tervolan pellot ovat varmin paikka, Rauhala toteaa.

Lähteet: YLE Perämeri