Helsinki pohtii kauppahallien vuokria

Helsingin kaupunki aikoo siirtää kauppahallien myyntipaikkavuokrauksen tilakeskukselta Helsingin Tukkutorin vastuulle. Samalla mietitään, millä periaatteella tulevaisuudessa hoidetaan hallipaikkojen vuokraus. Hallipaikkojen kilpailuttaminen uhkaa näivettää Helsingin kauppahallikulttuurin.

kauppahallit
Jerzy Bernhard pitää Hakaniemen hallissa puolalaista herkkukauppaa.YLE

Hakaniemen hallin yrittäjät toivovat kaupungin luopuvan kilpailuttamisesta, koska se on nostanut uusien hallipaikkojen vuokrat moninkertaisiksi. Moni uusi yrittäjä onkin lopettanut toimintansa jo muutaman kuukauden jälkeen.

Pari kuukautta Hakaniemen hallissa puolalaista herkkupuotia pyörittänyt Jerzy Bernhard kertoo ensimmäisten kuukausien olleen hiljaista aikaa, myynti on virkistynyt vasta kesän jälkeen. Berhard sanoo tulevaisuuden huolettavan, koska vuokra on niin korkea, ettei myynti ainakaan alussa kata sitä.

– Jos myyntimme ei vilkastu, niin edessä on luultavasti konkurssi. Ehkä tässä jonkin puoli vuotta voi vielä katsella tilannetta.

Tällä hetkellä vuokrilla katetaan Hakaniemen hallin ylläpitokulut, mutta kolmen vuoden päästä alkavaan peruskorjaukseen ei jää rahaa säästöön. Kauppiaat pelkäävät remontin jälkeisen kilpailutuksen nostavan vuokrat pilviin.

– Valmisteilla on tämän kauppahallitoiminnan siirtäminen Helsingin Tukkutorin vastuulle. Tässä yhteydessä tullaan varmasti tarkasti miettimään, minkälaista politiikkaa hallien myyntipaikkojen osalta jatkossa noudatetaan, sanoo toimitilapäällikkö Unto Ojala kaupungin tilakeskuksesta.

Lähteet: YLE Helsinki