Maalimies houkuttaa koiran hyökkäämään

Isokokoinen saksanpaimenkoira juoksee täyttä vauhtia kohti, sen nopeus on jopa 50 kilometriä tunnissa ja sen silmien loiste viestittää: "Kiinni jäät!" Äkkinäisellä menisi pupu pöksyyn, mutta ei maalimiehellä. Hän suorastaan nauttii tilanteesta.

Kuva: YLE / Anu Myllärinen

- Hienolta se tuntuu, kun vaan tietää itse olevansa kunnossa ja pystyvänsä jouhevasti ottamaan koiran hyökkäyksen vastaan. Vaaditaan motoriikkaa ja taitoa ottaa hyökkäys vastaan siten, ettei koira tai itse loukkaannu. Täydellä vauhdilla kimppuun käyvän koiran aiheuttama voima on sitä luokkaa, että se helposti viskaa ihmisen toiseen suuntaan, toteaa kokenut maalimies Janne Takkinen.

Ihan kevyillä varusteilla koiran hyökkäystä ei kuitenkaan oteta vastaan. Ennen suoritusta maalimies pukee ylleen vahvistetut haalarit ja takin, ja sujauttaa käsivarteensa juuttikankaasta valmistetun ja rungon päälle laitetun suojahihan.

Takkinen on toiminut maalimiehenä suojelukoirien koulutuksessa vuosia.

- Aloitin aikanaan toimimalla ihan puruleluna poliisin ja rajavartiolaitoksen virkakoirille, mutta sitten toiminta alkoi kiinnostaa entistä enemmän, ja hakeuduin koiraurheilun pariin ja kouluttauduin maalimieheksi.

Maalimiehen tehtävänä koulutustilaisuuksissa ja kilpailuissa on piiloutua koiralta, olla sen hyökkäyksen kohteena ja kuormittaa koiraa henkisesti.

- Koiraa läppästään pari kertaa kevyesti pehmytkudospampulla ja näin koetellaan sen henkistä kanttia. Missään nimessä tuo pamputtaminen ei satu, eikä koira vahingoitu millään lailla.

Janne Takkinen osallistui saksanpaimenkoirien suojelutaitokilpailuihin Leppävirralla.