1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kesämökin kuivanapitolämmityksellä satasien säästöt

Arvion mukaan Suomen noin puolesta miljoonasta mökistä parikymmentä prosenttia on talvella peruslämmössä. Usean vuoden kenttätutkimus osoitti, että jos mökeillä siirryttäisiin erityiseen kuivanapitolämmitykseen, voisi se tuoda mökinomistajalle jopa satasien säästöt sähkölaskussa.

Kuva: YLE / Tuula Nyberg

Tampereen teknillisessä yliopistossa tutkittiin vuosina 2007 - 2009 useiden massiivihirsisten ja lisäeristämättömien mökkien talvilämmitystä. Asiasta kertoo yliopiston Rajapinta-lehti.Tutkijoita kiinnostivat kuivanapitolämmityksellä saatavat säästöt energian ja tehon käytössä.

Lämmitys onkin pakkasta

Ensimmäisenä talvena tutkittiin mökkejä niin, että osaa ei lainkaan lämmitetty, yhdessä oli noin viiden asteen peruslämmitys, ja yhdessä oli vakiotehoinen kuivanapitolämmitys.Toisena talvena kaikki mökit olivat kuivanapitolämmössä. Mökkien sisälämpötila oli aina 3-5 astetta ulkolämpötilaa korkeampi. Käytännössä talvella mökeissä oli pitkiä aikoja pakkasta sisätiloissa.

Home ei jyllää

Kuivanapitolämmityksessä kriittinen tekijä on sisäilman suhteellinen kosteus. Jos se on yli 80 prosenttia, homekasvu alkaa. Kun sisäilman lämpötila on 3-5 astetta ulkoilmalämpötilaa korkeampi, putoaa suhteellinen kosteus 60-70 prosenttiin. Kosteutta ei enää tiivisty rakenteiden pinnalle, eivätkä paikat homehdu.

Miten temppu tehdään?

Tutkimuksessa laskettiin paljonko lämmitystehoa tarvitaan, jotta kosteus ei pääsisi kuvioihin mukaan. Tulokseksi saatiin, että 50 neliön mökissä lämmitystarve oli 5-10 wattia. Sillä saatiin sisälle tarvittavat 3-5 astetta enemmän, kuin mitä ulkona oli asteita. Tähän pääsemiseksi riitti yksi 400 watin sähköpatteri.

Kaikki voittavat

Tutkijoiden mukaan kuivanapitolämmityksellä mökin omistaja voi säästää satasia vuodessa. Sähköpatterin saa noin sadalla eurolla. Mutta myös ympäristö voittaa. Kuivanapitolämmitys vähentäisi tehokkaasti sähkön huipputehon tarvetta ja siten kasvihuonepäästöjä.

Syyshuollossa pitää kuitenkin muistaa tyhjentää pakkasasteiden takia vesikalusteet ja putket vedestä jos miettii siirtymistä kuivanapitolämmitykseen. Tutkijat myös arvioivat, että älykkäästi ohjaaville mökkilämmityksen etälaitteille on tulossa hyvät markkinat, kun ekotehokkuus ulottuu vähitellen myös mökkiasumiseen.