Taideyliopistoilla vaikeuksia rahankeruussa

Taideyliopistot ovat jäämässä yliopistojen varainkeruutavoitteesta. Uuden yliopistolain yhtenä tavoitteena on ollut yliopistojen rahoituspohjan laajentaminen. Jos yliopistot saavat kerättyä vähintään miljoona euroa vuoden loppuun mennessä, valtio antaa kaksi ja puoli kertaa saman verran lisärahaa.

kulttuuri

Sibelius-Akatemialla on tällä hetkellä koossa miljoonasta eurosta noin puolet ja Kuvataideakatemialla kymmenesosa. Molemmat pitävät miljoonaa euroa yhä tämän vuoden tavoitteena, joskin Kuvataideakatemiassa onnistumista pidetään epätodennäköisenä.

Teatterikorkeakoulu ei ole puolestaan ilmoittanut varainkeruuseensa minkäänlaista tavoitetta, kertoo rehtori Paula Tuovinen.

- Emme lähteneet edes asettamaan mitään tavoitetta, koska se on epärealistista. Varainkeruu aloitetaan täysin nollatilanteesta, sillä Suomessa ei ole ylipäätään lahjoituskulttuuria. Verotuskysymykset eivät myöskään tue yksityishenkilöiden mahdollisuuksia tehdä lahjoituksia, Tuovinen kommentoi.

Myös Sibelius-akatemian rehtorin Gustav Djupsjöbackan mukaan suomalainen lahjoituskulttuuri on tehnyt varainkeruusta vaikeaa.

- Toimintamme tunnetaan hyvin, mutta kulttuurielämällä ja erityisesti musiikkipuolella on suhteellisen vahvat julkiset rakenteet. Tämän takia musiikkiyliopiston toimintaa pidetään julkisena palveluna, jonka rahoittamiseen eivät yritykset tai säätiöt osallistu. On hieman yllättävää, että yritysmaailma jättäytyy niin totaalisesti sivuun rahoituksesta, eli torjuu kaikki pyyntömme, Djupsjöbacka sanoo.

Taideyliopistojen rahoitus ei ole kaatumassa, vaikka miljoonaa ei saataisikaan kokoon vuoden loppuun mennessä.

- Taideyliopistojen rahoitus on ollut muutenkin hieman erilainen kun muilla. Taideyliopistoilla on keskimäärin enemmän rahoitusta opiskelijaa kohden kuin tiedeyliopistoissa. Sikäli olemme joka tapauksessa etuoikeutettuja, sanoo teatterikorkeakoulun rehtori Paula Tuovinen.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Pietari Kylmälä