1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Medvedev torjuu parlamentaarisen demokratian

Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin mielestä parlamentaarinen demokratia olisi Venäjälle katastrofi. Medvedev kertoi kansainvälisille asiantuntijoille Jaroslavlissa, että Venäjän poliittinen järjestelmä ei kaipaa suuria muutoksia.

Ulkomaat
Ihmisiä kongressisalissa kuuntelemassa puhetta.
Venäjän presidentti Dimitri Medvedev (seisomassa lavalla) puhui kansainvälisille politiikan asiantuntijoille Jaroslavlissa 10. syyskuuta.EPA / Vladimir Rodionov / RIA Novosti

Medvedevin mukaan muutoksia voitaisiin periaatteessa tehdä, mutta niihin ei ole tarvetta.

Venäjä ei tarvitse sellaista järjestelmää kuin esimerkiksi Kirgisiassa. Medvedev sanoi. Kirgisiassa pidetään ensi kuussa vaalit, joissa valitaan perustuslakimuutosten jälkeen vahva parlamentti ja vähennetään presidentin valtaoikeuksia.

-Venäjällä - ja mahdollisesti myös Kirgisiassa - parlamentaarinen demokratia olisi katastrofi, Medvedev arvioi.

Venäjän poliittisessä järjestelmässä on vahva presidentti ja pääministeri. Parlamentti yleensä vain hyväksyy ylempää tulevat lakiesitykset.

Uudistajan maineessa ollutta Medvedeviä on arvosteltu kyvyttömyydestä vähentää valtion vahvaa asemaa Venäjän politiikassa. Venäjän parlamentti eli duuma harvoin arvostelee hallitusta ja poliisi useimmiten hajottaa pienetkin vallanpitäjiä arvostelevat mielenosoitukset.

-Menestystään ja suuruuttaan julistavat demokratiat voivatkin joutua historian romukoppaan, Venäjän presidentti sanoi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi